Στοιχεία– σοκ για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία

Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου

247

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει την πιθανότητα ο ατμιστής να πάθει εγκεφαλικό, καρκίνο, έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανική; επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πολ Ντούντα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά της American Stroke Association στη Χαβάη (ακόμη δεν έχει υπάρξει σχετική επιστημονική δημοσίευση), λέγοντας ότι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 410.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 66.800 ήσαν τακτικοί ατμιστές, ενώ οι 343.900 δεν είχαν ποτέ κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Όπως διαπιστώθηκε, σε σχέση με τους μη χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι ατμιστές είχαν κατά μέσο όρο 71% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, 59% για έμφραγμα ή στηθάγχη και 40% για στεφανιαία νόσο, ενώ είχαν, επίσης, διπλάσια πιθανότητα να είναι και καπνιστές.

Περίπου το 79% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέφερε επίσης ότι χρησιμοποιούν συμβατικά τσιγάρα, σε σύγκριση με μόλις 37% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ωστόσο, τα ευρήματα που συνδέουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου έλαβαν χώρα ακόμα και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους ανθρώπους που ήταν και συμβατικοί καπνιστές τσιγάρων, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Paul Ndunda, Πανεπιστήμιο του Κάνσας Ιατρική Σχολή.

Σε σχέση με τους μη χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι ατμιστές είχαν κατά μέσο όρο 71% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, 59% για έμφραγμα ή στηθάγχη και 40% για στεφανιαία νόσο

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα υποσύνολο συμμετεχόντων που ανέφεραν ότι κάπνιζαν λιγότερα από 100 συμβατικά τσιγάρα στη ζωή τους (δηλαδή δεν ήταν τακτικοί χρήστες τσιγάρων), διαπίστωσαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο, 25% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καρδιακή προσβολή και 18% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν στεφανιαία νόσο, δήλωσε ο Ndunda στην Live Science.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα στη Διεθνή Διάσκεψη του Stroke Association 2019 στη Χονολουλού, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικό που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

Η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικού επισήμανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη δεν παύουν να είναι προϊόντα καπνού, συνεπώς η χρήση τους χρειάζεται προσοχή και πρέπει να υπόκειται σε όλους τους νόμους που αφορούν αυτά τα προϊόντα.  Ζητά, επίσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα, ώστε να περιορισθεί η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και η εμπορική προώθηση και πώλησή τους μεταξύ των νέων, ενώ τονίζει ότι η επίπτωσή τους στην υγεία χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept