Τατουάζ & Μαγνητική τομογραφία: Τι πρόβλημα μπορεί να σας προκαλέσουν;

96

Το τατουάζ έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι μεταδοτικές ασθένειες ενώ στη λίστα με τους κινδύνους προστίθεται και το πώς αντιδρούν με τους μαγνητικούς τομογράφους.

Το πρόβλημα το δημιουργεί το μελάνι του τατουάζ καθώς μερικά από τα συστατικά που βρίσκονται σε κάποιες χρωστικές μπορεί να είναι οξείδια μετάλλων, και κυρίως αυτά του σιδήρου που χρησιμοποιείται για να δώσει το κόκκινο χρώμα στο μελάνι.

Καθώς ο σίδηρος, ως μέταλλο, άγει τον ηλεκτρισμό, δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο από τα ταχέως μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία του τομογράφου, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του δέρματος στην περιοχή του τατουάζ, αρκετά ώστε το δέρμα να ερεθιστεί μέχρι και να προκληθούν εγκαύματα α’ και β’ βαθμού.

Τα πιο επίφοβα είναι τα τατουάζ κοντά στα μάτια, όπως αυτά που γίνονται για μόνιμο μακιγιάζ, γιατί αυτή η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη στην υψηλή θερμοκρασία.

Ακόμη, όπως είναι αναμενόμενο, τα τατουάζ με μαγνητικό μελάνι μπορούν να αλλοιώσουν και την εικόνα της μαγνητικής τομογραφίας.

Ωστόσο παρά τις ανησυχίες ότι οι χρωστικές ουσίες των τατουάζ ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με το στατικό μαγνητικό πεδίο κατά τη διάρκεια της Μαγνητικής Τομογραφίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, η αλληλεπίδραση με αυτά τα μικρά σωματίδια φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει μόνο σε μία αίσθηση έλξης του τατουάζ στο δέρμα,

Ο Δρ. Nikolaus Weiskopf στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, μελέτησε 330 εθελοντές πριν και μετά τις μαγνητικές τομογραφίες και έλεγξε συνολικά 932 τατουάζ. Η πλειοψηφία εξ αυτών ήταν με μαύρο μελάνι αλλά αρκετά είχαν και διάφορα χρώματα.

Η έτερη πιθανή αλληλεπίδραση που ανησυχεί τους επιστήμονες και η οποία διερευνήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας είναι η αγωγιμότητα των χρωστικών ουσιών. Το ζήτημα δημιουργείται επειδή κατά την εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας χρησιμοποιούνται υψηλής συχνότητας μαγνητικά πεδία για τους σκοπούς της απεικόνισης.

«Τα υψηλής συχνότητας πεδία συνήθως έχουν μία συχνότητα ορισμένων εκατοντάδων megahertz. Σε αυτή την περίπτωση, το τατουάζ μπορεί να απορροφήσει πολύ περισσότερη ενέργεια από το πεδίο υψηλής συχνότητας. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκαλέσει υπερθέρμανση στην περιοχή του τατουάζ και στο χειρότερο σενάριο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον ασθενή», εξηγεί Δρ. Nikolaus Weiskopf.

Και συμπληρώνει: «Βρήκαμε ότι η πλειοψηφία των εθελοντών δεν παρατήρησε παρενέργειες από τα τατουάζ μετά την εξέταση. Υπήρχε μία συγκεκριμένη περίπτωση όπου ο θεράπων ιατρός εντόπισε παρενέργειες -μία γαργαλιστική αίσθηση στο δέρμα- η οποία συσχετίστηκε με την εξέταση. Ωστόσο αυτή η δυσάρεστη αίσθηση εξαφανίστηκε εντός 24 ωρών χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω ιατρική θεραπεία».

Επομένως, πολύ μικρός παρουσιάζεται να είναι ο κίνδυνος παρενεργειών από τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) σε ασθενείς με τατουάζ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Weiskopf, οι υπάρχουσες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των ατόμων με τατουάζ βασίζονται πάντοτε στην αξιολόγηση του πιθανού κινδύνου με το πραγματικό όφελος της διάγνωσης μιας ασθένειας.

Η μελέτη αυτή ενισχύει το θετικό ιστορικό ασφάλειας της μαγνητικής τομογραφίας.

Πάντως η  καλύτερη συμβουλή θα ήταν να μην κάνετε τατουάζ, αλλά αν έχετε ήδη, τότε πριν κάνετε μαγνητική τομογραφία ενημερώστε το γιατρό.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept