Καρδιαγγειακή νόσος: Ευάλωτες οι γυναίκες κάτω των 50 ετών

167

Παρότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, οι γυναίκες κάτω των 50 ετών είναι ευάλωτες στη νόσο.

Σύμφωνα με ανασκόπηση σχετικών ερευνών που δημοσιεύθηκε στην CMAJ (Canadian Medical Association Journal) παρέχονται κατευθυντήριες οδηγίες στους γιατρούς για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προεμμηνοπαυσιακών γυναικών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

«Η καρδιαγγειακή νόσος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών απαιτεί να σκεφτούμε εκτός του δεδομένου πλαισίου των γνωστών παραγόντων κινδύνου» εξηγεί η καρδιολόγος Dr. Beth Abramson από το Νοσοκομείο St. Michael’s και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο μαζί με τους έτερους συγγραφείς της ανασκόπησης. Η ανασκόπηση βασίστηκε στα τελευταία δεδομένα ερευνών που δημοσιεύθηκαν από 2008 έως το 2018.

Σημαντικά δεδομένα που αναδείχθηκαν είναι τα ακόλουθα:
-Ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και το κάπνισμα είναι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου σε νεότερες γυναίκες.
-Νεότερες γυναίκες με δυσλειτουργίες των ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
-Η πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω χειρουργικών ή χημειοθεραπευτικών παρεμβάσεων μπορεί να είναι παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου.
-Επιπλοκές κύησης όπως η υπέρταση κύησης και η προεκλαμψία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
– Υπάρχουν περιορισμένα και αντικρουόμενα στοιχεία αναφορικά με τον πιθανό επιβαρυντικό ρόλο των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι ερευνητές προτείνουν λοιπόν οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με παράγοντες κινδύνου να ελέγχονται έγκαιρα για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δίνεται σε γυναίκες που έχουν εκδηλώσει προεκλαμψία ή έχουν υποβληθεί σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η αναγνώριση των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών υψηλού κινδύνου που έως τώρα θεωρούνταν χαμηλού κινδύνου, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα πρόληψης σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept