Πολύποδες εντέρου: Αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνουν οι πάσχοντες

610

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικροί όγκοι οι οποίοι ξεκινούν από την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του παχέος εντέρου και προβάλλουν μέσα στον αυλό του. Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι αρκετά συχνοί, και ανευρίσκονται στο 30% έως 50% του πληθυσμού. Δεν πρόκειται για κακοήθεις όγκους, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθεις μετά από χρόνια εάν δεν αφαιρεθούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα από τους πολύποδες παχέος εντέρου;

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Πώς θα ξέρω αν έχω πολύποδες παχέος εντέρου;

Οι γαστρεντερολόγοι συνήθως βρίσκουν πολύποδες παχέος εντέρου όταν διενεργούν προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο παχέος εντέρου ή ορθού.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος στοχεύει στην ανεύρεση καρκίνου παχέος εντέρου νωρίς, πριν εμφανισθούν συμπτώματα. Οι εξετάσεις του προσυμπτωματικού ελέγχου του παχέος εντέρου και του ορθού περιλαμβάνουν:

Κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση). Πριν από την κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση), θα σας χορηγηθεί φάρμακο ενδοφλεβίως για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή να κοιμηθείτε. Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος – ενδοσκόπος θα εισαγάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα στον πρωκτό σας και θα τον προωθήσει έως το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που λέγεται τυφλό (δεξιά κάτω κοιλιά). Ο σωλήνας διαθέτει κάμερα που συνδέεται σε οθόνη ώστε να γίνει έλεγχος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου σας. Ο σωλήνας διαθέτει επίσης κανάλι εργασίας μέσα από το οποίο περνάνε εργαλεία, ούτως ώστε ο γαστρεντερολόγος να πάρει βιοψίες ή να αφαιρέσει τους πολύποδες (πολυπεκτομή). Οι πολύποδες στη συνέχεια αποστέλλονται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για να ελεγχθούν για δυσπλασία ή καρκίνο.
Σιγμοειδοσκόπηση. Η σιγμοειδοσκόπηση είναι παρόμοια με την κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση). Η μόνη διαφορά είναι ότι στην σιγμοειδοσκόπηση ελέγχεται μόνο το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου (το ορθό και το σιγμοειδές), ενώ στην κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση) εξετάζεται το σύνολο του παχέος εντέρου, και συνεπώς η κολονοσκόπηση υπερτερεί έναντι της σιγμοειδοσκόπησης.
Απεικονιστικές μέθοδοι όπως αξονική κολογραφία, γνωστή ως εικονική κολονοσκόπηση, και βαριούχος υποκλυσμός. Γίνονται με την βοήθεια ακτίνων Χ, αλλά μειονεκτούν έναντι της κολονοσκόπησης επειδή δεν δύνανται να σκιαγραφήσουν μικροσκοπικούς πολύποδες και δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών ή αφαίρεσης των πολυπόδων (πολυπεκτομής) που τυχόν ανεβρεθούν. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να γίνει και κολονοσκόπηση ώστε να αφαιρεθούν οι πολύποδες, και συνεπώς ο ασθενής υποβάλλεται δύο φορές στην επίπονη διαδικασία καθαρισμού του εντέρου του με καθαρτικά.
Τεστ κοπράνων. Το τεστ αυτό χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί ο γενικός πληθυσμός για καρκίνο παχέος εντέρου. Το τεστ ελέγχει την παρουσία αίματος σε δείγματα κοπράνων. Επί θετικής εξέτασης, διενεργείται στη συνέχεια κολονοσκόπηση για έλεγχο καρκίνου. Το τεστ έχει χαμηλή ευαισθησία και δεν συνιστάται σε ασθενείς με συμπτώματα ή με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου. Προτιμότερη εξέταση παραμένει η κολονοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση).

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου σε προχωρημένο στάδιο αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, την τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Οι υπηρεσίες πρόληψης των ΗΠΑ συνιστούν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να χορηγούν χαμηλή δόση ασπιρίνης σε όλους τους ασθενείς με πολύποδες προχωρημένου σταδίου, εκτός εάν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι υγείας για να μην λαμβάνουν ασπιρίνη.

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 40% και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πολυπόδων.

Για την αξιολόγηση της λήψης χαμηλής δόσης ασπιρίνης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανέλυσαν συνεντεύξεις με 84 ασθενείς με προχωρημένου σταδίου πολύποδες στο έντερο ή το ορθό. Οι συνεντεύξεις έγιναν μεταξύ 2013 και 2017.

Μόλις το 43% των ασθενών δήλωσαν ότι λάμβαναν ασπιρίνη.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν λαμβάνεται ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και της επανεμφάνισης πολυπόδων από τους ασθενείς υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Charles Hennekens, καθηγητής και ακαδημαϊκός σύμβουλος στην Ιατρική Σχολή Charles E. Schmidt College.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο ζωής, των θεραπειών με φάρμακα όπως η χαμηλής δόσης ασπιρίνη και οι τακτικές εξετάσεις. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση και τον έλεγχο του βάρους.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 90% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι 50 ετών και άνω.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι παρόμοιοι με αυτούς για τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια και περιλαμβάνουν τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια, διατροφή χωρίς φυτικές ίνες και με πολλά λιπαρά, καθώς και τον διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου American Journal of Medicine.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept