Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 80% των καρδιακών οφείλετε σε μη έλεγχο …

218

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε πανδημία για τον πλανήτη, αγγίζοντας ακόμη και τους πληθυσμούς των υπό ανάπτυξη χωρών.

Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στις ΗΠΑ, μετά από δεκαετίες σταθερής μείωσης, οι θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας εμφανίζουν μετά το 2016 ξανά αύξηση, μολονότι παγκοσμίως οι θάνατοι αυτοί τείνουν να μειωθούν.

Η αύξηση στα ποσοστά των Αμερικανών με καρδιαγγειακό πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο νέο χαμηλότερο όριο που από το 2017 έθεσαν η Αμερικανική Ένωση και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας για την υπέρταση, η οποία θεωρείται πλέον ότι αρχίζει από τα 130/80 mm Hg και όχι από τα 140/90 mm Hg.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 80% όλων των καρδιαγγειακών περιστατικών θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της υψηλής χοληστερίνης, σε συνδυασμό με ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και το κόψιμο του τσιγάρου.

Τα νέα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation, περιέχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις, καθώς ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών κόβουν το κάπνισμα (σχεδόν το 95% των νέων 12 έως 19 ετών και σχεδόν το 80% των ενηλίκων είναι πια μη καπνιστές). Επίσης αυξάνονται συνεχώς όσοι ασκούνται, αν και τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ παραμένουν υψηλά (περίπου 40% στους ενήλικες και σχεδόν 20% στους νέους).

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept