Και όμως το έμφραγμα έχει σχέση με την γρίπη. Δείτε τι λένε έρευνες

253

Οι ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις, ειδικά λόγω γρίπης, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οξείου εμφράγματος του μυοκαρδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά επειδή η συσχέτιση μεταξύ της γρίπης και του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ενισχύει τη σημασία του εμβολιασμού», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Jeffrey C. Kwong, MD, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Κλινικών Αξιολογητικών Επιστημών και Δημόσιας Υγείας του Οντάριο .

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 364 νοσηλείες για οξύ έμφραγμα μεταξύ Μαΐου 2008 και Μαΐου 2015 σε 332 ασθενείς (μέση ηλικία, 77 έτη, 48% γυναίκες) που εξετάστηκαν και διαγνώστηκαν με γρίπη μεταξύ Μαΐου 2009 και Μαΐου 2014.

Το διάστημα κινδύνου ορίστηκε στις πρώτες 7 ημέρες μετά τη λήψη του αναπνευστικού δείγματος. Το διάστημα ελέγχου ήταν άλλες φορές εντός της περιόδου παρατήρησης, η οποία ήταν το διάστημα από 1 χρόνο πριν και 1 χρόνο μετά τη συλλογή του δείγματος και άλλες όχι.

Έτσι διαπίστωσαν ότι η γρίπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όσοι έχουν γρίπη, έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εξαιτίας της ένα έμφραγμα.

Όπως εξηγεί η κλινική καρδιολόγος Chete Eze-Nliam, από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο, η γρίπη προκαλεί φλεγμονή η οποία μπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώματος.

«Στα όργανα αυτά συμπεριλαμβάνεται η καρδιά», λέει. «Σε μερικούς ασθενείς, η φλεγμονή είναι τόσο σοβαρή ώστε προκαλεί έμφραγμα».

Ακόμα, όμως, κι αν δεν προκληθεί έμφραγμα, η γρίπη μπορεί να αποδειχθεί πολύ βαριά για τους καρδιοπαθείς. Στην πραγματικότητα, αποτελούν μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για άλλες επιπλοκές (π.χ. μια πνευμονία ή εγκεφαλοπάθεια).

Ωστόσο, «οι μη-καρδιολογικές επιπλοκές της γρίπης μπορεί να επιδεινώσουν το καρδιολογικό πρόβλημα του ασθενούς», λέει η δρ Eze-Nliam. «Αν, λ.χ., ένας άνθρωπος έχει καρδιακή ανεπάρκεια και πάθει πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια, θα χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ισχυρή φαρμακευτική αγωγή.

»Τα σοβαρά συμπτώματα της γρίπης, εξ άλλου, μπορεί να κουράσουν την καρδιά και να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής αρρυθμίας ή ανεπάρκειας».

Πώς να προστατευθείτε
Η πρώτη γραμμή άμυνας για τους καρδιοπαθείς είναι το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο).

Αν κάποιος εμβολιαστεί νωρίτερα (Σεπτέμβριο), πιθανώς θα χρειαστεί επαναληπτική δόση τον Φεβρουάριο. Συμβουλευθείτε επ’ αυτού τον γιατρό σας.

Το εμβόλιο δεν παρέχει πλήρη προστασία από τη γρίπη. Στους περισσότερους ανθρώπους, όμως, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη βαρύτητά της, καθώς και τον κίνδυνο επιπλοκών. Ακόμα, δε, κι αν υπάρξουν επιπλοκές, μπορεί να είναι ηπιότερες.

Οι πάσχοντες από καρδιοπάθεια πρέπει επίσης να αποφεύγουν την επαφή με άτομα με γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι θα αποφεύγουν τις χειραψίες και τα φιλιά μαζί τους, καθώς και ότι θα πλένουν συχνά και καλά τα χέρια τους.

Όταν εξ άλλου κάποιος βήχει ή φταρνίζεται, πρέπει να του ζητούν να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του (ιδανικά με το μπράτσο του).

Πολύ σημαντικό για τους καρδιοπαθείς είναι ακόμα να διατηρούν υπό καλό έλεγχο την πάθησή τους. Επομένως, πρέπει να παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, να προσέχουν τη διατροφή τους και να περπατάνε καθημερινά, ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού τους.

«Όταν η καρδιοπάθεια είναι σταθερή και μολυνθεί ο πάσχων από τον ιό της γρίπης, διατρέχει μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών», τονίζει η δρ Eze-Nliam. «Ακόμα, όμως, κι αν υπάρξουν επιπλοκές, πιθανώς θα είναι ηπιότερες».

Μην αμελείτε τα ύποπτα συμπτώματα
Αν παρά τις προσπάθειές σας εκδηλώσετε συμπτώματα ύποπτα για γρίπη, επικοινωνήστε ΑΜΕΣΩΣ με τον γιατρό σας.

Ο χρόνος είναι κρίσιμος σε περίπτωση που όντως έχετε γρίπη. Τα αντιϊικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια και της βαρύτητά της, αποδίδουν μόνο αν ληφθούν εγκαίρως. Και εγκαίρως σημαίνει τα πρώτα 24ωρα από τη νόσηση (ιδανικά, το πρώτο).

Επομένως, αν παρουσιάσετε πυρετό και πόνους στα οστά ή καταβολή δυνάμεων, μη χρονοτριβήσετε: επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ξεκουράζεστε και να πίνετε άφθονα υγρά, έως ότου αναρρώσετε πλήρως. Επομένως, μείνετε στο σπίτι όσο χρειάζεται για να συνέλθετε.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept