Μελάνωμα και διατροφή: Πώς αυξάνεται η επιτυχία της θεραπείας;

258

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται να δημιουργεί περισσότερη ποικιλία στα βακτήρια του εντέρου (μικροβίωμα), γεγονός που συνδέεται με την καλύτερη αντίδραση του οργανισμού στη θεραπεία (ανοσοθεραπεία) για τον επιθετικό καρκίνο του δέρματος.

Τα παραπάνω προκύπτουν από νέα έρευνα η οποία θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας κατά του Καρκίνου που πραγματοποιείται στην Ατλάντα των ΗΠΑ, από τις 19 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένα υγιές και ποικίλο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να βελτιώσει την ανταπόκριση στις ανοσοθεραπείες για την αντιμετώπιση του μελανώματος, όμως αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα είναι το πώς ορισμένες δίαιτες θα μπορούσαν να βελτιώσουν το μικροβίωμα και να ενισχύσουν αυτή την απόκριση.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Christine Spencer, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Parker για την Ανοσοθεραπεία του Καρκίνου στο Σαν Φρανσίσκο,συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από περισσότερους από 100 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μελάνωμα στο Αντικαρκινικό Κέντρο MD Anderson στο Χιούστον προκειμένου να μελετήσουν τη διαφορά που μπορεί να κάνει η διατροφή. Στο πλαίσιο της μελέτης συνέκριναν τα ευρήματά τους με προηγούμενη έρευνα για την ολοκληρωμένη διατροφή και τα συμπλήρωμα διατροφής, για να διαπιστώσουν ποιο είδος δίαιτας συνδεόταν με ένα πιο ισχυρό και πολυποίκιλο εντερικό μικροβίωμα.

Τα ευρήματα τους έδειξαν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες – λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως – συσχετίστηκε με τους τύπους των βακτηρίων που είχαν ήδη συνδεθεί με την καλύτερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία με αντι-PD-1, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα ως επικίνδυνα κύτταρα που πρέπει να καταστραφούν.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, περίπου το 40% των συμμετεχόντων στη μελέτη λάμβαναν συμπληρώματα προβιοτικών, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι η χρήση προβιοτικών συνδέθηκε στην ουσία με μικρότερη ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος, η οποία συνεπάγεται χαμηλότερη απόκριση στην ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα.

Τέλος εξετάστηκε και μια ομάδα περίπου 50 ασθενών αναφορικά με τη διατροφή και το εντερικό τους μικροβίωμα και διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ήταν περίπου πέντε φορές πιο πιθανό να ανταποκριθούν στη θεραπεία αντι-PD-1 από τους ανθρώπους που δεν κατανάλωναν πολλές φυτικές ίνες.

Σημειώνεται ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, όπως επεσήμαναν οι μελετητές, πριν οι γιατροί μπορέσουν να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept