Ποια η σχέση της χρόνιας ιγμορίτιδας με τον καρκίνο

215

Ο καρκίνος στα ιγμόρεια, εκτός του ότι μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου, είναι και δύσκολο να εντοπιστεί και να διαγνωστεί, παρά μόνο τα συμπτώματά του δείχνουν ένα σχετικά προχωρημένο στάδιο. Χωρίς ειδική εξέταση, συνήθως δεν γίνεται και διάγνωση της ασθένειας.
Παράλληλα, καθώς αναπτύσσεται επηρεάζει όλες τις κοιλότητες στην ρινική περιοχή του ασθενούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τύποι των ιγμόρειων είναι τα σφηνοειδή, τα μετωπιαία, τα ηθμοειδή και της άνω γνάθου.
Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου είναι ότι αναπτύσσεται αθόρυβα. Ο συγκεκριμένος όγκος αναπτύσσεται στην ρινική κοιλότητα, «πιάνοντας» τον ελεύθερο χώρο και μπορεί να μεγαλώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα. Συχνά μιλάμε για έναν «σιωπηλό καρκίνο». Γενικά, όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια είναι όταν πλέον ο όγκος είναι ήδη σχετικά σημαντικός. Όσο ταχύτερη είναι η διαχείριση, τόσο λιγότερο χρόνο έχει ο όγκος για να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί στα κοντινά όργανα.

Ένα βασικό σύμπτωμα όσων πάσχουν από καρκίνο των ιγμόρειων και της ρινικής κοιλότητας, είναι η χρόνια ιγμορίτιδα. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με εκείνα ενός κρυολογήματος με σημαντικές ρινικές εκκρίσεις. Η βλέννα μπορεί επίσης να ρέει από το πίσω μέρος της μύτης στο λαιμό. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, εφόσον τα συμπτώματα είναι επίμονα ή παρατηρήσετε ότι αλλάζουν.

Επίσης, στην περίπτωση καρκίνου στα ιγμόρεια είναι πιθανό ο ασθενής να έχει διαρκώς αιμορραγίες από τη μύτη. Η ποσότητα του αίματος δεν είναι μεγάλη, όμως είναι τακτική η εμφάνιση του. Αυτό συμβαίνει, διότι η βλεννογόνος ξεραίνεται και υποχωρεί λόγω του όγκου.
Πόνος στην περιοχή εμφανίζεται όταν πια ο καρκίνος έχει προχωρήσει πολύ και βρίσκεται σε εξελιγμένο στάδιο. Ανησυχητικό σημάδι είναι και πιθανό μούδιασμα στο πρόσωπο, αλλά και ξαφνική απώλεια της αίσθησης της όσφρησης.

Επίσης, μεγαλώνοντας ο όγκος στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει παραμόρφωση του προσώπου, καθώς εκδηλώνεται με διάφορα πρηξίματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα σε μέγεθος.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Ο καρκίνος στα ιγμόρεια και τη ρινική κοιλότητα αντιμετωπίζεται χειρουργικά και στη συνέχεια ακολουθείται θεραπεία με ακτινοβολία. Συνήθως, απαιτείται χειρουργική αναδόμηση των κατεστραμμένων από την ακτινοθεραπεία ιγμορείων.

Πηγή: boro.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept