Επίδεσμοι του μέλλοντος: ‘Εχουν ηλεκτρισμό και θεραπεύουν τις πληγές γρηγορότερα

126

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι επίδεσμοι με ηλεκτρισμό μπορούν να βοηθήσουν στο να θεραπευθούν οι πληγές πιο γρήγορα από ό,τι θεραπεύονται με τους κλασικούς επιδέσμους ή τα αντιβιοτικά, αν και  οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει πώς ακριβώς γίνεται αυτό δεδομένου ότι οι επίδεσμοι με ηλεκτρισμό έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τραυμάτων από το 2013.

Μια πρόσφατη μελέτη από την ερευνητική ομάδα στο State University του Οχάιο προσφέρει νέες ενδείξεις σχετικά με την επιστήμη πίσω από τους επιδέσμους αυτούς και όπως αναφέρει το άρθρο στο περιοδικό Scientific Reports, τα ευρήματα του πιθανότατα να βοηθήσουν στο να γίνεται καλύτερα η θεραπεία των πληγών στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επίδεσμοι ανήκουν σε μια κατηγορία θεραπειών που ονομάζονται electroceuticals, οι οποίες είναι συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές ωθήσεις για τη θεραπεία ιατρικών ζητημάτων, όπως τραυμάτων. Η μελέτη η οποία είναι η πρώτη στο είδος της, εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους οι επίδεσμοι σκοτώνουν αυτοί τα βακτήρια γύρω από ένα τραύμα, επιτρέποντας την πληγή να επουλωθεί γρηγορότερα.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο για τη μελέτη λοιμώξεων μαλακών μορίων για να μάθει περισσότερα για το πώς λειτουργούν οι επίδεσμοι.

Χρησιμοποίησαν το επάργυρο μετάξι, ένα κοινό ιαπωνικό ύφασμα, στους επιδέσμους μετατρέποντας τις μεταξωτές ασημένιες γραμμές στο μετάξι και προσαρμόζοντας μια μικρή συσκευή για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο βιοφίλμ. Όταν εφάρμοσαν τον ηλεκτροφόρο επίδεσμο στο βιολογικό φιλμ με βακτήρια στο εργαστήριο, τα βακτήρια καταστράφηκαν.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά μικροσκόπια για την παρακολούθηση των βακτηριδίων και παρατήρησαν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έσπασε το βιοφίλμ αρκετά, έτσι ώστε να αρχίσει να καταστρέφει τα βακτηρίδια. Επίσης, είδαν ότι τα βακτηρίδια συνέχιζαν να πεθαίνουν ακόμα και δύο ημέρες μετά την απενεργοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η θεωρία τους, η οποία είναι βασισμένη σε αυτά τα πειράματα, είναι ότι ο επίδεσμος και το ηλεκτρικό ρεύμα παράγουν ένα ισχυρό αντιμικροβιακό χημικό – υποχλωριώδες οξύ – το οποίο αναλαμβάνει και σκοτώνει τα βακτήρια χωρίς να βλάπτει το υγιές δέρμα που βρίσκεται κοντά.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept