Προσοχή στα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ειδικά όταν ταξιδεύετε

Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στους ταξιδιώτες

449

Ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, ειδικά  για όσους ταξιδεύουν, εφιστούν οι επιστήμονες σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) «Acute Cardiovascular Care 2019» το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι κάποιος πρέπει να έχει πάντα μαζί του τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης, ειδικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, για να είναι προετοιμασμένος. Ταυτόχρονα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παραμελούν τα συμπτώματα μίας καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια ταξιδιού, καθώς τέτοια περιστατικά μπορούν να ξεπεραστούν με έγκαιρη διαχείριση.

Επίσης η μελέτη αναφέρει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στους ταξιδιώτες. Ειδικότερα, ο Dr. Ryota Nishio, από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Junizo Shizuoka, Izunokuni της Ιαπωνίας, επεσήμανε, ότι να κάποιος αντιμετωπίζει συμπτώματα καρδιακής προσβολής όπως πόνο στο στήθος, το λαιμό, την πλάτη, το στομάχι ή τους ώμους που διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, τότε πρέπει να καλέσει το ασθενοφόρο χωρίς καθυστέρηση.

Για τη μελέτη οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν 2.564 ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα καρδιακής προσβολής και έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία με διαδερμική στεφανιαία επέμβαση ή PCI, που σημαίνει να εισέλθει ένας καθετήρας για να ανοίξει τις κλειστές αρτηρίες της καρδιάς. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ του 1999 και του 2015 στο νοσοκομείο Juntendo Shizuoka Hospital, που βρίσκεται στη χερσόνησο Izu, ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο κοντά στο όρος Fuji. Το νοσοκομείο είναι επίσης περιφερειακό Κέντρο για την επέμβαση PCI.

Μόλις συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις διαφορές μεταξύ των PCI που εκτελούνται σε κατοίκους και την συνέκρινε με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στους τουρίστες (192 ασθενείς ή 7,5%). Όλοι οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για τα επόμενα 16 χρόνια και καταγράφηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ομάδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τουρίστες που υποβλήθηκαν σε PCI στο Κέντρο ήταν νεότεροι και είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου ST-elevation (STEMI). Το STEMI είναι μια πιο σοβαρή μορφή καρδιακής προσβολής που απαιτεί έγκαιρη PCI. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν υψηλότερος στους ντόπιους (25,4%) σε σύγκριση με τους μη κατοίκους (16,7%). Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις ήταν παρόμοιοι και στις δύο ομάδες. Ωστόσο παρατηρήθηκε ένα ποσοστό 42% χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιακή προσβολή στους κατοίκους σε σύγκριση με τους ντόπιους

Γι αυτό αν ανήκει κανείς στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή έχει κι άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα ή η παχυσαρκία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει αριθμό έκτακτης ανάγκης τόσο στο σπίτι του όσο και σε οποιονδήποτε ταξιδιωτικό προορισμό του.

Μία καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι ένα τραυματικό γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα και κακές εμπειρίες και μεγαλύτερη ευαισθησία για την υγεία όταν ο ασθενής επιστρέψει στην πατρίδα του.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept