Οι ξεχασιάρηδες είναι άτομα υψηλής ευφυΐας σύμφωνα με έρευνα

77

Απλώς ξεχασιάρηδες ή εξαιρετικά έξυπνοι; Τελικά το να μην θυμόμαστε ούτε το τι φάγαμε χθες, ίσως να έχει και τα θετικά του σύμφωνα με την επιστήμη.

Κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα πάντα και ανακαλούν με εξαιρετική ευκολία. Κάποιοι άλλοι ξεχνάνε πολύ εύκολα, όμως αυτό ίσως να μην είναι απαραίτητα κακό αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες το να ξεχνάμε εύκολα είναι σημάδι ανώτερης νοημοσύνης.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο που είδε το φως της δημοσιότητας, η ασθενής μνήμη ωφελεί την ευφυΐα.

Όπως δηλώνει ο καθηγητής Blake Richland, έναw εκ των συγγραφέων της έρευνας, είναι σημαντικό το μυαλό να αποβάλει τις ασήμαντες λεπτομέρειες ώστε να επικεντρώσει στα ουσιώδη, δηλαδή στις πληροφορίες εκείνες που μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε αποφάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα και τον συνάδελφό του Paul Frankland η βασική λειτουργία της μνήμης είναι η λήψη καίριων αποφάσεων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αποθηκεύει τις ουσιώδεις πληροφορίες και να «πετάει» οτιδήποτε άχρηστο, δημιουργώντας χώρο για τα σημαντικά.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η αφηρημάδα συνιστά προτέρημα.

Για παράδειγμα, αν δεν θυμόμαστε λεπτομέρειες για ένα γεγονός που συνέβη στο παρελθόν αλλά παρόλα αυτά θυμόμαστε τη γενική ιδέα, τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αντλήσουμε συμπεράσματα τα οποία θα μας φανούν χρήσιμα, από κάποιον ο οποίος θυμάται το γεγονός με κάθε λεπτομέρεια.

Εντούτοις, οι δύο επιστήμονες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι το να ξεχνάμε δεν είναι θετικό αν αφορά σε σημαντικά ζητήματα και συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept