Η νέα μέθοδος που «ξετρυπώνει» τα γονίδια που προκαλούν καρκίνο

110

Αυστραλοί και Αμερικανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν τρόπο να ανακαλύψουν πεπειραμένα γονίδια που προάγουν τον καρκίνο και έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα που φαίνεται να προάγει επιθετικούς καρκίνους του μαστού.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein ανέπτυξαν μια στατιστική τακτική που εντοπίζει πολλά δυσεύρετα μέχρι σήμερα γονίδια που συντελούν στην καρκινογένεση.

Ανέπτυξαν μία νέα στατιστική προσέγγιση, που ονομάζεται oncomix, η οποία συλλαμβάνει μεταγραφική ετερογένεια σε προφίλ έκφρασης mRNA όγκου και γειτονικών φυσιολογικών ευρημάτων (δηλαδή χωρίς όγκο), για να προσδιορίσει υποψήφιους ογκογονιδίου που υπερεκφράστηκαν σε ένα υποσύνολο όγκων του μαστού.

Η ενδοκυτταρική μεθυλίωση του DNA συσχετίστηκε έντονα με την υπερέκφραση του χρωμοβόξου 2 (CBX2), ενός υποψήφιου ογκογονιδίου που αναγνωρίστηκε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αλλά σε τωρινές αναλυτικές προσεγγίσεις. Η υπερέκφραση CBX2 στους όγκους του μαστού συσχετίστηκε με την αύξηση της ρύθμισης των γονιδίων που εμπλέκονται στην πρόοδο του κυτταρικού κύκλου και με την ασθενέστερη επιβίωση 5 ετών.

Αν μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν ότι το CBX2 επιβεβαιώσουν ότι είναι ογκογονίδιο, μπορεί να αποτελέσει στόχο για κάποιο φάρμακο που θα αντιμετωπίζει τις επιθετικές μορφές καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept