Το στρες συνδέεται με μεταστάσεις καρκίνου του μαστού

74

Επιστήμονες από το  Τμήμα Βιοιατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας αποκωδικοποίησαν τους μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού με τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών του στρες

Στην έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο Nature αναφέρεται ότι  τα συνθετικά παράγωγα των ορμονών του στρες που συχνά χορηγούνται ως αντιφλεγμονώδη στη θεραπεία του καρκίνου, μειώνουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Η ετερογένεια των όγκων αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια της θεραπείας του μεταστατικού καρκίνου. Καθώς η νόσος εξελίσσεται ο όγκος διαφοροποιείται και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των καρκινικών κυττάρων μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της αποτελεσματικότητας της χορηγούμενης θεραπείας.

Τα ευρήματα των Ελβετών επιστημόνων βασίζονται σε πειράματα με ποντίκια ως μοντέλα καρκίνου του μαστού και ενδέχεται να έχουν επιδράσεις στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταστάσεις συνδέονταν με υψηλή δραστηριότητα των υποδοχέων γλυκοκορτικοειδών που μεσολαβούν τη δράση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη.

Οι συγκεντρώσεις των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η κορτικοστερόνη ήταν υψηλότερες στα ποντίκια με μεταστάσεις συγκριτικά με εκείνα χωρίς μεταστάσεις. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα αυτών των ορμονών του στρεςενεργοποιούν τους υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών που με τη σειρά τους προκαλούν αυξημένη αποίκιση και ετερογένεια των καρκινικών κυττάρων οδηγώντας τελικά σε μείωση της επιβίωσης.

Οι υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών διαμεσολαβούν και τις δράσεις των συνθετικών παραγώγων κορτιζόλης όπως η δεξαμεθαζόνη (συνθετικό γλυκοκορτικοειδές) που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας. Η ομάδα των ερευνητών έδειξε ότι στα ποντίκια με μετασταστικά κύτταρα η αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπευτικού φαρμάκου πακλιταξέλη μειώθηκε όταν χορηγήθηκε σε συνδυασμό με την δεξαμεθαζόνη.

Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή κατά την συνταγογράφηση γλυκοκορτικοειδών ορμονών σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Ταυτόχρονα η έρευνα υποδεικνύει ότι η αναστολή των υποδοχέων γλυκοκορτικοειδών ενδέχεται να είναι ωφέλιμη για τους ασθενείς και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept