Έρευνα-σοκ αποδεικνύει πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής!

201

Γεγονός είναι ότι η κλιματική αλλαγή μας έχει επηρεάσει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Νέα μελέτη δημοσιεύθηκε και αποδεικνύει πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών!

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal από επιστήμονες του Helmholtz Zentrum München και άλλων βαυαρικών ιδρυμάτων δείχνει ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής λόγω ζέστης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, δεν έχουν καταγραφεί συγκρίσιμες μεταβολές στους κινδύνους καρδιακής προσβολής λόγω κρύου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Augsburg και το νοσοκομείο Nördlingen, εξέτασαν δεδομένα περισσότερων από 27.000 ασθενών που υπέστησαν καρδιακή προσβολή μεταξύ 1987 και 2014, σύμφωνα με το Μητρώο Εμφραγμάτων του Μυοκαρδίου του Augsburg. Η μέση ηλικία των ασθενών που μελετήθηκαν ήταν περίπου τα 63 έτη, με το 73% των συμμετεχόντων να είναι άντρες και περίπου 13.000 περιστατικά να καταλήγουν στο θάνατο του ασθενούς.
Οι μεμονωμένες καρδιακές προσβολές συγκρίθηκαν με τα μετεωρολογικά δεδομένα την ημέρα του συμβάντος και προσαρμόστηκαν σύμφωνα με μια σειρά πρόσθετων παραγόντων, όπως η ημέρα της εβδομάδας που συνέβη το γεγονός και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ασθενούς. Το βασικό εύρημα από τη μελέτη, εξηγεί ότι ο Δρ. Kai Chen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του Helmholtz Zentrum München, ήταν ότι στο σύνολο των 28 ετών, διαπιστώθηκε ότι κατά τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής λόγω ζέστης.

Για να καταδείξουν αυτή τη σύνδεση, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από το 1987 έως το 2000 με δεδομένα από το 2001 έως το 2014. «Η ανάλυσή μας έδειξε ότι με την αύξηση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής από τη ζέστη», εξηγεί ο Δρ. Chen. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με διαβήτη ή υπερλιπιδαιμία βρίσκονταν σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο κατά την τελευταία περίοδο, με τους ερευνητές να υποψιάζονται ότι αυτό είναι εν μέρει αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και μια συνέπεια της αύξησης των παραγόντων κινδύνου όπως ο διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία, που έχουν κάνει τον πληθυσμό πιο επιρρεπή στη ζέστη.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept