Γρίπη: Νέα ελπιδοφόρα έρευνα για την καταπολέμηση του ιού

147

Ερευνητές από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα μικρό μόριο που μιμείται τη συμπεριφορά των αντισωμάτων bNAbs, και φάνηκε να είναι αποτελεσματικό καταπολέμηση της γρίπης σε πειραματόζωα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Science, οι ερευνητές εντόπισαν το μόριο JNJ4796 που έχει την ικανότητα να μπορεί να επιβιώσει τόσο όσο χρειάζεται στο σώμα ώστε να βρει τον ιό και να τον εξουδετερώσει. Η ανακάλυψη του μορίου έγινε από τη μελέτη της πρωτεΐνης HB80.4 οι οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προσδεθεί σε ιούς όπως της γρίπης και η σε βάθος ανάλυσή της αποκάλυψε πώς ακριβώς το πετύχαινε αυτό.

Με βάση αυτή την παρατήρηση, οι ερευνητές αναζήτησαν ανάμεσα σε πάνω από μισό εκατομμύριο μικρά μόρια αυτό που μπορούσε να προσδεθεί στον ιό της γρίπης κατά τον ίδιο τρόπο. Και τελικά εντόπισαν το JNJ4796.

Το JNJ4796 το δοκίμασαν σε ποντίκια με γρίπη αφού το ενσωμάτωσαν σε ένα χάπι. Κανένα από τα τρωκτικά δεν απεβίωσε συγκριτικά με τα μισά πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου. Επίσης το μόριο φάνηκε να εξουδετερώνει τον ιό της γρίπης σε ανθρώπινες σειρές βρογχικών κυττάρων.

Σήμερα, τα εμβόλια κατά της γρίπης δρουν κινητοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα ταχύτερα απ’ ότι υπό άλλες συνθήκες θα το έκανε, ώστε να καταπολεμήσει την λοίμωξη αμέσως και να την εμποδίσει να γίνει απειλητική για την ζωή του πάσχοντα.

Αλλά όπως επίσης είναι γνωστό τα εμβόλια περιέχουν συγκεκριμένα στελέχη των ιών της γρίπης κάθε χρονιά, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν πλήρη κάλυψη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αντισώματα που καταπολεμούν τη γρίπη είναι συνήθως ικανά να στοχεύσουν ένα στέλεχος. Αλλά πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλων ειδών αντισώματα που μπορούν να στοχεύσουν περισσότερα από ένα στελέχη ταυτόχρονα, τα λεγόμενα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα (bNAbs).

Αλλά μέχρι σήμερα οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση τέτοιων αντισωμάτων σε ένα εμβόλιο δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία. Έχουν όμως οδηγήσει στη δημιουργία πρωτεϊνών που προσδένονται στον ιό της γρίπης.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept