Φάρμακο με ωμέγα-3 μειώνει σημαντικά την εμφάνιση ισχαιμικών επεισοδίων

1.282

Η λήψη μιας υψηλής δόσης icosapent ethyl – μια καθαρή και σταθερή μορφή του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος γνωστού ως EPA – μειώνει σημαντικά την εμφάνιση επακόλουθων των συνολικών ισχαιμικών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των σχετικών θανάτων, μεταξύ ατόμων που έχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι ήδη βρίσκονται σε θεραπεία με στατίνες, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην 68η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, διαβάζουμε στο news medical life siences.

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, το icosapent αιθύλιο μείωσε το συνδυασμένο ποσοστό των καρδιαγγειακών θανάτων και τον μη θανατηφόρων καρδιακών επεισόδιων ή εγκεφαλικών επεισοδίων, κατά 30% σε σχέση με προηγούμενες μελέτες. Οι προηγούμενες αναλύσεις για την μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων με την δοκιμή Icosapent Ethyl-Intervention Trial (REDUCE-IT), οι οποίες επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στην πρώτη εμφάνιση ενός σοβαρού δυσμενούς καρδιαγγειακού γεγονότος, βρίσκοντας μείωση γύρω στο 25%. Αυτή η τελευταία ανάλυση στόχευε στον προσδιορισμό του βαθμού στον οποίο το φάρμακο μείωσε το συνολικό βάρος του (πρώτου και επόμενου) καρδιαγγειακού επεισοδίου.

«Εξετάζοντας το σύνολο των γεγονότων – όχι μόνο των πρώτων, αλλά και των επόμενων – βλέπουμε ότι το φάρμακο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα ισχαιμικά γεγονότα. Με την εξέταση μόνο των πρώτων γεγονότων υποτιμούμε το πραγματικό υποκείμενο θεραπευτικό όφελος που προσφέρεται , δήλωσε ο Deepak L. Bhatt, MD, MPH, εκτελεστικός διευθυντής των επεμβατικών καρδιοαγγειακών προγραμμάτων στο Brigham and Women’s Hospital, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέας της μελέτης. «Από την οπτική του ασθενούς σίγουρα, και από την άποψη του γιατρού, η επίδραση του icosapent ethyl στις συνολικές εκδηλώσεις είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία».

Ο Bhatt είπε ότι οι ασθενείς με υψηλά τριγλυκερίδια που έχουν επίσης αθηροσκλήρωση ή διαβήτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επαναλαμβανόμενες καρδιαγγειακές επιπλοκές, οπότε η εξεύρεση τρόπων για την αποτροπή επακόλουθων συμβάντων είναι σημαντική και ενδεχομένως σωτήρια για τη ζωή. Σε μια μεσαία περίοδο παρακολούθησης περίπου πέντε ετών, υπήρχαν σχεδόν 3.000 γεγονότα. 1.606 πρώτες εκδηλώσεις και 1.303 επόμενα γεγονότα, τα οποία περιελάμβαναν 762 δευτερόλεπτα, 272 τρίτα γεγονότα και 269 τέταρτα ή περισσότερα γεγονότα. Για τους ασθενείς που έλαβαν icosapent ethyl, τα πρώτα συμβάντα μειώθηκαν κατά 25 τοις εκατό, τα δεύτερα συμβάντα κατά 32 τοις εκατό, τα τρίτα συμβάντα κατά 31 τοις εκατό και τέταρτα ή περισσότερα γεγονότα μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ (48 τοις εκατό). Το φάρμακο εμπόδισε επίσης 1 στους 5 θανάτους που σχετίζονται με τον καρδιαγγειακό ιστό, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept