Προσοχή! Ανθεκτικού τύπου βακτήρια «φωλιάζουν» σε ξενοδοχεία

102

Για τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν όσους διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όσοι μένουν σε ξενοδοχείο, είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σε σύγκριση με αυτούς που μένουν σε χόστελ, σε ξενώνες ή σε κάμπινγκ.

Στη νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, συμμετείχαν 230 άτομα, των οποίων αναλύθηκαν δείγματα κοπράνων πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε (το 23%) προσβλήθηκαν στα ταξίδια τους από εντεροβακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι συμμετέχοντες που ταξίδεψαν στην Ασία (Δυτική, Νότια ή Ανατολική), φάνηκε να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο προσβολής, τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτούς που ταξίδεψαν σε άλλες τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Ο κίνδυνος προσβολής είναι πέντε φορές μεγαλύτερος για τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών, σε σχέση με τα άτομα άνω των 50, διότι οι πρώτοι ταξιδεύουν συνήθως για μεγαλύτερο διάστημα και εκτίθενται περισσότερο.

«Η δημιουργία αποικισμών βακτηρίων δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη. Υπάρχει, όμως, κίνδυνος μόλυνσης από αυτά τα βακτήρια, ιδίως για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα αν η λοίμωξη συμβαίνει από μια κατηγορία εντεροβακτηρίων που παράγουν βήτα-λακταμάσες ευρέος φάσματος. Αυτές οι μολύνσεις, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η πνευμονία και η σηψαιμία, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν από τις λοιμώξεις με βακτήρια που είναι ευαίσθητα στα συνήθη αντιβιοτικά», δήλωσε η δρ Λυν Μέουρς από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου.

«Δεδομένου ότι το 20% των ανθρώπων που ταξιδεύουν, προσβάλλονται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, η παγκόσμια εξάπλωση τους είναι πραγματικός κίνδυνος. Είναι, επομένως, ανάγκη το κοινό να ευαισθητοποιηθεί σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι μπορεί να «κουβαλάει» το βακτήριο ακόμα και έπειτα από εβδομάδες, καθώς και σε ό,τι αφορά τους κανόνες της υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση σε άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept