Έρευνα-σοκ για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις- Τι βρέθηκε στα χέρια ασθενών

317

 Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι υπεύθυνοι για τη διασπορά των μικροβίων στα νοσοκομεία δεν είναι μόνο το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό αλλά και οι ασθενείς οι οποίοι μεταφέρουν τα μικρόβια στα δωμάτιά τους καθώς και μεταξύ τους.

Τα υπερανθεκτικά μικρόβια αποτελούν μία από τις κορυφαίες ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη δημόσια υγεία καθώς τα μη αντιμετωπίσιμα βακτήρια γίνονται όλο και περισσότερα και έχουν ήδη καταστήσει άχρηστα πολλά χορηγούμενα αντιβιοτικά. Είναι γνωστό πως τα νοσοκομεία αποτελούν πρόσφορο έδαφος πολλαπλασιασμού των υπερανθεκτικών μικροβίων καθιστώντας το πλύσιμο των χεριών πιο σημαντικό από ποτέ για την ασφάλεια των ασθενών.

Τι έδειξε η έρευνα  

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Infectious Diseases, υπερανθεκτικά μικρόβια στα αντιβιοτικά έχουν στα χέρια και τα ρουθούνια τους το 14% των ασθενών μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο κα ιοι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να κάνουν πολλές προσπάθειες για να κρατήσουν υπό έλεγχο τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια.

Στην έρευνα για τα «σούπερ-μικρόβια» και πώς αυτά διασπείρονταν από τους ασθενείς οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ακολούθησαν 399 ασθενείς σε δύο νοσοκομεία.

Πολύ σύντομα μετά την εισαγωγή των ασθενών, η ερευνητική ομάδα πήρε δείγμα από τα χέρια και τα ρουθούνια των ασθενών. Στο 14% των ασθενών εντοπίστηκαν βακτήρια τα οποία άντεξαν τις πολλαπλές μορφές θεραπείας ήδη από την άφιξή τους, αλλά δεν προκαλούσαν κάποια ενεργή λοίμωξη. Στο 10% των ασθενών εντοπίστηκε ότι είχαν βακτήρια στα χέρια τους, ενώ το 6% των ασθενών απέκτησε νέα βακτήρια στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Έξι ασθενείς από τους εισαχθέντες ασθενείς παρουσίασαν λοιμώξεις. Σε όλους εντοπίστηκε το υπερανθεκτικό μικρόβιο MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος), το οποίο εντοπίστηκε στα χέρια, τα ρουθούνια, και τα δωμάτια τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο συχνά οι ασθενείς είχαν στα χέρια τους τα βακτήρια VRE (ανθεκτικός στη βανκομυκίνη εντερόκοκκος) και RGNB (ανθεκτικά Gram-αρνητικά βακτήρια). Αν και το MRSA ήταν η πιο κοινή μορφή βακτηρίου, στους ασθενείς εντοπίστηκαν και τα άλλα δύο βακτήρια.

Τα κουμπιά έκτακτης ανάγκης και τα τραπέζια δίπλα στο κρεβάτι των ασθενών ήταν τα σημεία του δωματίου στα οποία οι ερευνητές εντόπισαν τα περισσότερα βακτήρια. Το ένα τρίτο των δωματίων ήταν μολυσμένα πριν οι νέοι ασθενείς εισαχθούν σε αυτά και σχεδόν το 40% των ασθενών είχε μικρόβια στα χέρια τους ακόμα και 48 ώρες μετά την άφιξή τους. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών απέκτησαν τα μικρόβια σε λιγότερες από οκτώ ώρες μετά την εισαγωγή τους.

«Ενώ το φορτίο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων βαραίνει κατά κύριο λόγο το νοσοκομειακό προσωπικό, η μελέτη μας δείχνει ότι τα χέρια των ασθενών είναι επίσης σημαντικά για τη διασπορά των μικροβίων παίζοντας κομβικό ρόλο στην μετάδοση των παθογόνων εντός του νοσοκομείου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής από τους ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίζεται και να ελέγχεται με στόχο την μείωση των περιβαλλοντικών μολύνσεων, της μετάδοσης παθογόνων και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» εξηγούν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept