Τεστ αίματος μπορεί να εντοπίσει DNA από 8 είδη καρκίνου

308

Μέχρι σήμερα, οι μέθοδοι διάγνωσης εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για να εντοπίζουν τον καρκίνο, όπως για παράδειγμα, στον προστάτη, στους μαστούς, στο στομάχι κλπ. Επίσης, οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες μπορούν μεν να εντοπίσουν όγκους σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά μόνο αν έχουν ήδη μεγαλώσει αρκετά.

Στόχος των επιστημόνων είναι λοιπόν να καταφέρουν να αναπτύξουν τεστ αίματος, τα οποία να μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως πολλαπλούς καρκίνους, χωρίς να έχουν προλάβει αυτοί να περάσουν το αρχικό και συνεπώς θεραπεύσιμο στάδιο. Μία λύση είναι η γενετική ανάλυση αίματος, η οποία όμως είναι αρκετά χρονοβόρα και δύσκολη, καθώς προσπαθεί να ανιχνεύσει καρκινικό DNA μέσα σε έναν τεράστιο όγκο μη καρκινικού DNA που φυσικά κυκλοφορεί και αυτό στο αίμα.

Ερευνητές όμως από το Πανεπιστήμιο του Cambridge με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Φλοράν Μουλιέρ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο τεστ. Παρατήρησαν πως τα μικροσκοπικά τμήματα του γενετικού υλικού που αποσπώνται από τους καρκινικούς όγκους, έχουν συχνά διαφορετικά μεγέθη από τα τμήματα του μη καρκινικού DNA μέσα στο αίμα.

Οι δοκιμές του τεστ έδειξαν πως μέσω του εντοπισμού των διαφορετικών μεγεθών του καρκινικού DNA, μπορεί να ανιχνεύσει το 94% των περιστατικών καρκίνου μαστού, εντέρου, ωοθηκών, δέρματος και χολής σε 68 ασθενείς (με μόνο 2,5% ψευδώς θετικά αποτελέσματα). Κατάφερε επίσης να ανιχνεύσει το 65% των περιπτώσεων καρκίνου παγκρέατος, νεφρών και εγκεφάλου σε άλλους 57 ασθενείς.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το νέο αυτό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση όλων των ειδών καρκίνου, ενώ είναι απλό στη χρήση του. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα περαιτέρω κλινική δοκιμή πριν γίνει διαθέσιμο στην ιατρική κοινότητα και στο κοινό.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept