Το ένα τρίτο των γονιών γνωρίζει ότι το παιδί τους καπνίζει και το αποδέχεται

Απογοητευτικά τα στοιχεία της έρευνας για την καπνιστική συμπεριφορά των εφήβων στη χώρα μας

310

Σε έρευνα που έγινε σε 53. 842 μαθητές σε 1.267 από τα 1.656 ημερήσια και εσπερινά δημόσια Γυμνάσια της χώρας με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΚΕΔΕ, έδειξε ότι το 16,7% των μαθητών έχει ήδη δοκιμάσει το κάπνισμα από την ηλικία των 12-14 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας στους δέκα μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου συγκαταλέγεται στους ενεργούς καπνιστές (σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 15% των ενεργών καπνιστών (δηλαδή το 2,5% περίπου του μαθητικού πληθυσμού Α΄ και Β’ Γυμνασίου) είναι πολύ τακτικοί καπνιστές (καπνίζουν σχεδόν κάθε μέρα).
Η καπνιστική συνήθεια φαίνεται πως είναι πιο ισχυρή στα αγόρια αυτής της ηλικίας καθώς 1 στα 5 παιδιά της Β΄ Γυμνασίου έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των παιδιών που έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν το έκαναν από την ηλικία των 8 ετών έως την ηλικία των 11 ετών, γεγονός που δείχνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτές τις ηλικίες, στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης και πρόληψης.

Τα περισσότερα παιδιά ένα ποσοστό 67,3% κάπνισαν από περιέργεια, ενώ το 9,7% επειδή τον προέτρεψαν οι φίλοι του, το 9,25 για να κάνει εντύπωση στους άλλους το 8,9% από αντίδραση και το 4,9% επειδή ήθελε να μιμηθεί κάποιους, όπως τους γονείς του.

Από τους ενεργούς καπνιστές, το 27,1% απάντησε ότι θέλει να καπνίζει χωρίς παρέα και το 72,9% με παρέα.

Σημαντική επίσης, είναι η διαφοροποίηση ανάλογα με χαρτζιλίκι που έχουν από τους γονείς τους. Όσα έχουν μέχρι 5 ευρώ την εβδομάδα είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό ενεργοί καπνιστές (6,7%), σε σχέση με τα παιδιά που παίρνουν από 6 ευρώ και πάνω, όπου το ποσοστό των ενεργών καπνιστών σχεδόν διπλασιάζεται (11,3%).

Εντύπωση προκάλεσε στους ειδικούς η απάντηση στην ερώτηση, αν θα μπορούσαν να σταματήσουν το τσιγάρο αν ήθελαν. Το 29,4% απάντησε ότι δεν μπορούσε που δείχνει ότι έχει εθιστεί, ενώ τη 70,6% ότι θα είναι κάτι εύκολο.

Εντύπωση προκαλεί επίσης, ότι 8 στους 10 μαθητές συνδέουν το κάπνισμα με το άγχος. Σημαντικά είναι και τα ποσοστά που συνδέουν το κάπνισμα με τη διασκέδαση (60%) ή τη μόδα (40% το θεωρούν ελκυστική ή δυναμική συμπεριφορά).

Στη ερώτηση αν οι γονείς γνωρίζουν ότι καπνίζει το παιδί τους το 27,5% απάντησε ότι το γνωρίζουν και το αποδέχονται, το 20,6% ότι το γνωρίζουν και αντιδρούν και το 51,9% ότι δεν το γνωρίζουν.

Το 30% του συνόλου των μαθητών αναφέρει ότι εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, ενώ το 40% ότι γίνεται «θύμα» παθητικού καπνίσματος σε κάποιον κλειστό δημόσιο χώρο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept