Τέλος οι δωρεάν ογκολογικές εξετάσεις-Προειδοποίηση διαγνωστικών κέντρων προς ΕΟΠΥΥ

89

Πίστωση χρόνου έως την ερχόμενη Δευτέρα για να λυθεί το θέμα του clawback του ραδιοφαρμάκου, το οποίο, όπως αναφέρουν, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα φάρμακα το επωμίζονται οι πάροχοι που εκτελούν την εξέταση και όχι πάροχος παραγωγής, έδωσαν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων στο ΕΟΠΥΥ, προειδοποιώντας ότι θα σταματήσουν να πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις.

Να σημειωθεί ότι το φάρμακο είναι απαραίτητο για την εκτέλεση της απεικονιστικής εξέτασης PET/CT, που ανιχνεύει τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος, σε έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, πρότεινε αύξηση του προϋπολογισμού από 5 εκατ. στα 8 εκατ. για το τρέχον έτος και διαπραγμάτευση της τιμής του ραδιοφαρμάκου, με τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας, ώστε να επιτευχθεί μείωση της τιμής του ραδιοφαρμάκου

Ωστόσο δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι και προειδοποίησαν ότι θα σταματήσουν να διαθέτουν το ραδιοφάρμακο, καθώς αδυνατούν πλέον να τα αγοράζουν με ίδια χρήματα και θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την προμήθεια του από τον πάροχο παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ το ραδιοφάρμακο, χρεώνεται 750 ευρώ για κάθε ασθενή, ενώ εάν δεν υπήρχε ο «μονοπωλιακός χαρακτήρας» παραγωγής του, η τιμή του ραδιοφαρμάκου θα κόστιζε 250 ευρώ».

«Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο ΕΟΠΥΥ υπήγαγε παρανόμως την αποζημίωση της αγοράς του ραδιοφαρμάκου στον κωδικό 0671.01 που αφορά τη δαπάνη της εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται και αυτό (το ραδιοφάρμακο) το clawback που επιβάλλεται στις διαγνωστικές εξετάσεις. Δηλαδή στην πράξη ο πυρηνικός γιατρός χρεώνεται την περικοπή του clawback και για την αγορά των υλικών τα οποία είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των αντίστοιχων εξετάσεων», αναφέρει σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ).

Ζητά «να σταματήσει άμεσα αυτός ο παραλογισμός» και ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει την αγορά του ραδιοφαρμάκου στο ακέραιο και να επιστρέψει στους παρόχους τις παρανόμως επιβληθείσες παρακρατήσεις του clawback. «Σε άλλη περίπτωση θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε νομικά μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ζημία την οποία έχουμε υποστεί», αναφέρει στην επιστολή της η ομοσπονδία.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept