Τεράστια τα ποσοστά στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο...

60

Η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή ευθύνεται για πάνω από 80.000 διαγνώσεις καρκίνου ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον με βεβαιότητα ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς θρεπτική αξία, δεν αυξάνουν μόνο την περίμετρο της μέσης, αλλά και το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν επτά διαιτητικούς παράγοντες: τη χαμηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων και την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων, κόκκινων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών, όπως η σόδα.

«Η χαμηλή κατανάλωση ολόκληρων δημητριακών συνδέθηκε με το μεγαλύτερο βάρος καρκίνου στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, υψηλή κατανάλωση κρέατος, χαμηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών», ανέφερε η Dr. Fang Fang Zhang, μια επιδημιολόγος διατροφής και καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, η οποία ήταν η επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία για τη διατροφική κατανάλωση ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του 2013 και του 2016, τα οποία προήλθαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης για την Υγεία και τη Διατροφή, καθώς και τα στοιχεία για την εθνική επίπτωση του καρκίνου το 2015 από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συγκριτικό μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου, το οποίο περιελάμβανε τον υπολογισμό του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου που συνδέονταν με την κακή διατροφή και συνέβαλαν στην αξιολόγηση της διατροφής που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επιβάρυνση του καρκίνου των ΗΠΑ. Αυτές οι εκτιμήσεις έγιναν με τη χρήση ενώσεων διατροφής-καρκίνου που βρέθηκαν σε ξεχωριστές μελέτες.
Προηγούμενες μελέτες παρέχουν ισχυρή ένδειξη ότι η υψηλή κατανάλωση μεταποιημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και η χαμηλή κατανάλωση ολόκληρων δημητριακών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», ανέφερε η Dr. Zhang , προσθέτοντας ότι «ωστόσο, η μελέτη μας ποσοτικοποίησε τον αριθμό και την αναλογία νέων περιπτώσεων καρκίνου που οφείλονται στην κακή διατροφή σε εθνικό επίπεδο».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είχε τον μεγαλύτερο αριθμό και το ποσοστό των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη διατροφή. Συγκεκριμένα, αφορούσαν το 38,3% των περιπτώσεων.

Οι άνδρες ηλικίας 45 έως 64 ετών και οι εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων και των ισπανόφωνων, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιβάρυνσης από τον καρκίνο σε σχέση με άλλες ομάδες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept