Δουλεύετε την νύχτα; Να γιατί η νυχτερινή βάρδια (δεν) συνδέεται με τον…καρκίνο

63

Οι νυχτερινές βάρδιες διαταράσσουν τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος, κάτι που πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Τώρα, οι ερευνητές ρίχνουν φως στους μηχανισμούς πίσω από αυτή την «ένωση» και αποκαλύπτουν αν τελικά η δουλειά την νύχτα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους εργαζόμενους, κυρίως καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Σε μια δεκαετή έρευνα που έκανε το  Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου σε περίπου 103.000 γυναίκες, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Τζόουνς, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εργάζονται συχνά τα βράδια, δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με εκείνες που δεν κάνουν νυχτερινή εργασία.

Οι έως τώρα έρευνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Μια μετα-ανάλυση του 2016 είχε βρει μικρή έως ανύπαρκτη σχέση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον καρκίνο του μαστού. Η νέα μελέτη φαίνεται να το επιβεβαιώνει αυτό και να δίνει μια οριστικά καθησυχαστική απάντηση. Τα ευρήματα της θα ληφθούν υπόψη από την IACR, η οποία θα δημοσιοποιήσει φέτος το καλοκαίρι τα νέα συμπεράσματα της για τη σχέση νυχτερινής εργασίας και καρκίνου.

Η νέα μελέτη ανέλυσε στοιχεία για εργαζόμενες σε διάφορα επαγγέλματα, οι οποίες σε συχνή βάση δούλευαν για χρόνια ανάμεσα στις δέκα το βράδυ και στις επτά το πρωί. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 45 χρόνια και, από τις συνολικά 103.000 εργαζόμενες γυναίκες, σχεδόν οι 18.000 (ποσοστό 17,5%) έκαναν νυχτερινές βάρδιες μέσα στην τελευταία δεκαετία. Από αυτές, οι 2.059 γυναίκες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού μέσα στην επόμενη εξαετία.

Η ανάλυση δεν βρήκε να υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον αυξημένο κίνδυνο για τον συγκεκριμένο καρκίνο, που είναι ο πιο συνηθισμένος στις γυναίκες. Δεν υπήρχε κάποια σχέση ούτε με το είδος της νυχτερινής εργασίας, ούτε με την ηλικία που οι γυναίκες ξεκινούσαν να εργάζονται το βράδυ, ούτε με το αν αυτό συνέβαινε πριν ή μετά την πρώτη εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept