Οστεοπόρωση: Είστε μεταξύ 35-50; Δείτε γιατί κινδυνεύετε από οστεοπενία

51

Η απώλεια της οστικής πυκνότητας εμφανίζεται στις νεότερες ηλικίες και στα δύο φύλα, σύμφωνα με μια μελέτη στο The Journal of the American Osteopathic Association.

Η μελέτη έδειξε ότι το 28% των ανδρών και το 26% των γυναικών μεταξύ 35 και 50 ετών είχαν οστεοπενία, πρόδρομο της οστεοπόρωσης.

Τα ευρήματα εξέπληξαν τους συμμετέχοντες και τους ερευνητές, οι οποίοι δεν περίμεναν ότι η πάθηση θα ήταν πιο διαδεδομένη στους άνδρες. Η οστεοπενία εμφανίζεται όταν τα οστά είναι ασθενέστερα από το φυσιολογικό, αλλά δεν σπάνε ακόμα εύκολα.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι εκτιμήσεις της υγείας των οστών μπορούν να βοηθήσουν τους μεσήλικες να αντιληφθούν τον μελλοντικό κίνδυνο να πάθουν οστεοπόρωση. Τα κατάγματα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της οστεοπόρωσης μετά από χρόνια σιωπηλής και προοδευτικής οστικής απώλειας.

Στην μελέτη αναλύθηκε η οστική πυκνότητα 173 ατόμων 35 έως 50 ετών. Οι ερευνητές απεικόνισαν σημεία της σπονδυλικής στήλης των συμμετεχόντων για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους, εκθέτοντάς τους σε πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη διατήρησης δυνατών οστών. Η δύναμη ή η αδυναμία των οστών επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ορισμένες ασκήσεις (τρέξιμο, περπάτημα ή άλματα) έχουν βρεθεί ότι αναστέλλουν και καθυστερούν τη φυσική φθορά των οστών. Αντίθετα τα ίδια αποτελέσματα δεν φαίνεται να έχουν άλλες μορφές άσκησης, όπως το ποδήλατο ή η κολύμβηση, που παρόλα αυτά έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Παράλληλα, η αξία του ασβεστίου τείνει να υπερεκτιμάται. Η δρ. Μπας τονίζει ότι «το ασβέστιο διαδραματίζει πιο καίριο ρόλο όταν ακόμη αναπτυσσόμαστε, στη συνέχεια πρέπει να βασιστούμε στη σωματική άσκηση για να διατηρήσουμε τα οστά μας δυνατά».

Η οστική πυκνότητα μειώνεται φυσικά με την ηλικία, ενώ τα κατάγματα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της οστεοπόρωσης, μετά από αρκετά χρόνια «σιωπηλής» οστεοπενίας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept