Η ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα στην θεραπεία του λεμφώματος

388

Το λέμφωμα είναι ο καρκίνος που αρχίζει σε κύτταρα που καταπολεμούν τη μόλυνση του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στους λεμφαδένες, τον σπλήνα, τον θύμο, τον μυελό των οστών και άλλα μέρη του σώματος. Όταν έχετε λέμφωμα, τα λεμφοκύτταρα αλλάζουν και εξέρχονται από τον έλεγχο.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λεμφώματος:

Non-Hodgkin: Οι περισσότεροι άνθρωποι με λέμφωμα έχουν αυτόν τον τύπο.

Hodgkin: Το λέμφωμα Non-Hodgkin και Hodgkin περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους κυττάρων λεμφοκυττάρων. Κάθε τύπος λεμφώματος αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό και ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία.

Το λέμφωμα είναι πολύ θεραπευτικό και οι προοπτικές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του λεμφώματος και το στάδιο του. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον τύπο και το στάδιο της ασθένειάς σας.

Το λέμφωμα είναι διαφορετικό από τη λευχαιμία. Κάθε ένας από αυτούς τους καρκίνους αρχίζει σε διαφορετικό τύπο κυττάρου.

Θεραπεία:

Νέα  μελέτη προέβη σε μια ανακάλυψη, η οποία οδηγεί σε νέα θεραπευτική προσέγγιση.

Η υπερέκφραση ενός ογκογονιδίου φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τον πολλαπλασιασμό των β-κυττάρων λεμφώματος, του πιο κοινού τύπου καρκίνου του αίματος

Την ανακάλυψη ότι η υπερέκφραση του ογκογονιδίου hnRNP K ενδέχεται να προκαλεί λέμφωμα από Β-κύτταρα, τον πιο κοινό τύπο αιματολογικού καρκίνου, έκαναν Ισπανοί ερευνητές. Το εύρημα ότι το ογκοκατασταλτικό αυτό γονίδιο ενδέχεται επίσης να προκαλεί καρκίνο, ίσως οδηγήσει σε νέες μεθόδους για την αξιολόγηση των ασθενών αλλά και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Journal of the National Cancer Institute (JNCI).

Τα Β-λεμφοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αναπτύσσονται στον μυελό των οστών. Παράγουν αντισώματα που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροοργανισμών. Οι διαφορετικοί τύποι λεμφώματος που επηρεάζουν τα β-λεμφοκύτταρα είναι οι πιο συνηθισμένοι αιματολογικοί καρκίνοι. Η πρόγνωση και η θεραπεία τους εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, καθώς τα Β-κύτταρα ενδέχεται να είναι αργά αναπτυσσόμενα (κακοήθη) ή γρήγορα αναπτυσσόμενα (εξαιρετικά κακοήθη).

Ήταν ήδη γνωστό ότι το hnRNP K ρυθμίζει πολλές κυτταρικές διαδικασίες και ότι τόσο η υπερέκφραση όσο και η υποέκφρασή του εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου. Η αυξημένη έκφραση του hnRNP K είχε επίσης παρατηρηθεί σε ασθενείς με υψηλό βαθμό συμπαγών όγκων.

«Η υπερέκφραση του hn RNP K συσχετίζεται συχνά με χαμηλά ποσοστά ανάκαμψης και χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης», δήλωσε ο Δρ. Miguel Gallardo, ο ερευνητής που χαρακτήρισε το hnRNP K ως ογκοκατασταλτικό γονίδιο.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε ότι ογκογενετική δραστηριότητα του hnRNP K πηγάζει από την ιδιότητά του να ρυθμίζει ένα κοινό ογκογονίδιο, το MYC, που έχει συχνά συσχετιστεί με καρκίνο του αίματος. Η μελέτη καταλήγει ότι το hnRNP K είναι ένα ογκογονίδιο όταν υπερεκφράζεται και αντιπροσωπεύει έναν καινοτόμο μηχανισμό για την ενεργοποίηση του c-MYC που είναι διαφορετικός από εκείνους που παρατηρούνται σε άλλους τύπους όγκου μέχρι στιγμής.

Οι ασθενείς ενδέχεται να ωφεληθούν από πιο εξατομικευμένες θεραπείες που θα στοχεύουν το hnRNP K ή των c-MYC. Ήδη οι  ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη νέων διαμορφωτών του hnRNP K για μελλοντική κλινική χρήση.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept