Κίνδυνος για μελάνωμα ακόμα και αν δεν κάθεστε στον ήλιο

26

«Το μελάνωμα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, όχι μόνο σε περιοχές που έχουν εκτεθεί πολύ στον ήλιο», δήλωσε ο δρ. Kucy Pon στο Reuters. Είπε ότι το πιο σύνηθες σημείο του σώματος για μελάνωμα στους άνδρες είναι η πλάτη, ενώ για τις γυναίκες είναι τα πόδια τους.

Στη νέα μελέτη, ο δρ. Pon και ο συν-συγγραφέας της έρευνας, Robert Micieli, προειδοποιούν για τον κίνδυνο μελανώματος. Λένε ότι προκαλεί μόνο το 1% των καρκίνων του δέρματος, αλλά προκαλεί την πλειοψηφία των θανάτων από αυτόν τον τύπο καρκίνου. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal.

Πάνω από το 90% των μελανωμάτων προκαλούνται από υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία θα μπορούσε να προέλθει από τον ήλιο, ή από τους ειδικούς “ηλιακούς λαμπτήρες” που χρησιμοποιούνται στο σολάριουμ (τεχνητό μαύρισμα).

Οι δύο ερευνητές επισημαίνουν ότι η ακτινοβολία από τον ήλιο δεν είναι η κύρια αιτία μελανώματος στα μέρη του σώματος όπως τα χέρια, το κάτω μέρος των ποδιών και το εσωτερικό της μύτης.
Αντιθέτως, υποστηρίζουν πως η ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος μπορεί να αναπτύσσεται περισσότερο σαν τα άλλα είδη καρκίνου.

Ο δρ. Pon δήλωσε ότι το μελάνωμα μπορεί να επηρεάσει τον οποιοδήποτε, με οποιοδήποτε χρώμα δέρματος. Οι ηλικιωμένοι, εκείνοι με ελιές δέρματος και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο.

«Το πρώτο σημάδι ενός μελανώματος είναι μια ασυνήθιστη σε σχήμα ή/και χρώμα, ελιά», δήλωσε ο δρ. Pon. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι, για 1 στους 10 ασθενείς με μελάνωμα, το πρωταρχικό σημάδι μπορεί να μην έχει καθόλου χρώμα και να είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

«Αυτά τα μη-χρωματισμένα μελανώματα μπορεί να είναι ροζ, κοκκινωπά, πορφυρά, κανονικού χρώματος ή και… καθαρά και άχρωμα», δήλωσε ο δρ. Ronald Moy.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα μη-χρωματισμένα μελανώματα μπορούν να μοιάζουν με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να “αγνοηθούν” ως αβλαβείς ελιές, ή ουλές. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την επιτυχή αντιμετώπιση του μελανώματος.

Πάντα αντηλιακό! Πάντα!
Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν επανειλημμένα αντηλιακό, να φορούν ρούχα που τους προστατεύουν από τον ήλιο και ένα φαρδύ καπέλο για να καλύπτουν το πρόσωπό τους.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept