Οι επιστήμονες καταρρίπτουν τα σενάρια συνωμοσίας για τον κοροναϊό

359

Η πανδημία COVID-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός παρασύρει την ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη δοκιμασία της στη σύγχρονη εποχή, ενώ οι συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο στο άμεσο μέλλον, είναι -στην παρούσα φάση- ανυπολόγιστες. Εξίσου σημαντικό κίνδυνο, ωστόσο, σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής, προκαλεί η παραφιλολογία που «σέρνεται» από ορισμένους που έχουν δημόσιο λόγο, αλλά και περισσότερους μέσα από την ανωνυμία και την ελαφρύτητα των social media. Μία παραφιλολογία που υποστηρίζει με εντελώς ατεκμηρίωτο λόγο, ότι ο νέος κοροναϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ως βιολογικό όπλο, είτε από τους Αμερικανούς, είτε από τους Κινέζους. Έγκριτοι και υπεύθυνοι επιστήμονες, όχι απλώς καταρρίπτουν τα σενάρια συνωμοσίας, αλλά ζητούν την άμεση παύση της αναπαραγωγής τους με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς στηρίζονται σε μία άκρως επικίνδυνη λογική.

Όπως σημειώνουν, είναι αδύνατον ο νέος κορονοϊός να «διέφυγε» από τα εργαστήρια της Κίνας στην Ουχάν, διότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις διαθέτουν το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας στον κόσμο.

Τα συμπτώματα που προκαλούν είναι ανάλογα με εκείνα της δηλητηρίασης που προκαλεί το δάγκωμα νυχτερίδας. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο είναι να μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο.

Το πώς ο νέος κοροναϊός απέκτησε την ικανότητα να μεταδίδεται -και δη με τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα- από άνθρωπο σε άνθρωπο και να διατηρείται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε νεκρές επιφάνειες, δίχως δηλαδή ξενιστή, είναι ερωτήματα τα οποία η επιστήμη αναζητεί.

Στην παρούσα φάση, όμως, προτεραιότητα αποτελεί η εύρεση ενός φαρμάκου που θα βοηθήσει τους ασθενείς και η κατασκευή ενός εμβολίου, που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να βγει από την καραντίνα και με μεγάλη προσπάθεια, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

«Ανάλογα σενάρια είχαμε ακούσει και όταν εμφανίστηκε ο HIV. Έλεγαν τότε ότι τον είχαν απελευθερώσει οι ΗΠΑ στην Αφρική. Όμως αυτά είναι πολύ επικίνδυνα πράγματα για να τα ελευθερώνεις στη φύση. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο καθηγητής διεθνούς ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Gerald Keusch.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept