Αυτό είναι το αδύνατο σημείο του κοροναϊού!

784

Οι επιστήμονες που μελετούν τον γενετικό κώδικα του νέου κοροναϊού εκτιμούν ότι δεν δείχνει να μεταλλάσσεται γρήγορα.

Αυτό, όπως αναφέρουν, σημαίνει ότι το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί για τον κοροναϊό θα παραμείνει αποτελεσματικό για ένα σημαντικό διάστημα. Ο Πίτερ Τίλεν, μοριακός γενετιστής στο εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής του Johns Hopkins, δήλωσε στην Washington Post ότι «υπάρχουν περίπου 4 με 10 γενετικές διαφορές ανάμεσα στα στελέχη του κοροναϊού που προσβάλλουν ανθρώπους στις ΗΠΑ και στον ιό που ξεκίνησε από την Κίνα».

Ο Τίλεν υποστήριξε ότι «αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων για έναν ιό που έχει ήδη “περάσει” από ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμών» και προσέθεσε:

«Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μεταλλάξεων του κορονοϊού μας δείχνει ότι το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί για τον SARS-CoV-2 θα είναι ένα. Δηλαδή, όχι αυτό που συμβαίνει με τη γρίπη, για την οποία κάθε χρόνο χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο»

Σύμφωνα με τον επιστήμονα του Johns Hopkins «η γρίπη έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα έναντι των κοροναϊών: το γονιδίωμα του ιού της γρίπης είναι “σπασμένο” σε διάφορα τμήματα. Οταν δυο ιοί της γρίπης είναι στο ίδιο κύτταρο μπορούν να ανταλλάξουν κάποια τμήματα και να δημιουργήσουν, άμεσα, έναν νέο συνδυασμό. Ετσι ακριβώς δημιουργήθηκε και ο H1N1».

Μπέντφορντ: O κοροναϊός είναι… αργός -Θα πάρει χρόνια για μια προβληματική μετάλλαξη

Το ίδιο ευνοϊκό σενάριο για τις αργές μεταλλάξεις του κοροναϊού στηρίζει ο Τρέβορ Μπέντφορντ, επιδημιολόγος με ειδίκευση σε θέματα εξέλιξης και ανοσίας, του Fred Hutchinson Cancer Research Center. Ο Μπέντφορντ έκανε μια εκτενή ανάρτηση στο Twitter για να απαντήσει στα δημοσιεύματα περί «εκατοντάδων “στελεχών” του κοροναϊού», τα οποία, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, καθιστούν αδύνατη τη χρήση εμβολίου.

Ο Τρέβορ Μπέντφορντ σημειώνει ότι οι RNA ιοί, όπως αυτός της γρίπης, μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κάθε δέκα μέρες. «Αν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ότι ο κοροναϊός SARS-CoV-2, θα συμπεριφερθεί όπως και οι άλλοι, εποχικοί κοροναϊοί, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά τους να μεταλλάσσονται για να αποφεύγουν τα εμβόλια και την ανοσία» σημειώνει ο Μπέντφορντ και προσθέτει:

«Η πρόβλεψή μου λοιπόν είναι ότι θα δούμε κάποιες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που θα επιτρέψουν στον ιό να ξεφύγει, μερικώς, από εμβόλια και την υφιστάμενη ανοσία “αγέλης”. Ομως αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνια, όχι μήνες.»

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept