Έρευνα: Οι υγιείς άνθρωποι που δεν έχουν εκτεθεί στον covid 19 έχουν αντισώματα στον ιό

161

Οι απολύτως υγιείς άνθρωποι έχουν αναπτύξει αντισώματα που καταπολεμούν τον κορονοϊό, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και τη Βρετανία. Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς και υγιείς εθελοντές, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Εκεί λοιπόν αναφέρεται πως το 35% των υγιών εθελοντών εμφάνισαν κύτταρα (T Cells) στο αίμα τους, που αντιδρούσαν στον κορονοϊό.

Τα κύτταρα αυτά αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλουν στην προστασία του από μολύνσεις. Το γεγονός πως αλληλεπιδρούν με τον κορονοϊό, υποδηλώνει πως οι εν λόγω άνθρωποι πέρασαν παρόμοια μόλυνση στο παρελθόν.

Πώς όμως είναι δυνατό κάποιος να μην έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά να διαθέτει αντισώματα που αλληλεπιδρούν μαζί του; Σύμφωνα με την εξήγηση των επιστημόνων, όπως δημοσιεύεται και σε σχετικό άρθρο του αμερικανικού CNN, εκείνοι θα πρέπει να «απέκτησαν τα αντισώματα σε παρελθούσες μολύνσεις με «ενδημικούς» κορονοϊούς».

Ωστόσο, το αντίσωμα αυτό, από παρόμοιο ιό, φαίνεται πως έχει την ικανότητα να αντιδρά στον νέο κορωνοϊό, υπάρχουν δηλαδή κάποιου είδους αντισώματα. Αυτή η διαδικασία, ονομάζεται στη λοιμωξιολογία «διασταυρούμενη αντιδραστικότητα».

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από την έρευνα αυτή είναι σε πιο βαθμό τα αντισώματα αυτά σε υγιείς ανθρώπους επηρεάζουν την εξέλιξη της ασθένειας Covid-19 στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Νομίζω το μεγάλο ερώτημα είναι να περάσουμε από το γεγονός πως έχουμε αυτά τα αντισώματα στην κατανόηση του ρόλου τους» σημειώνει ειδικός του πανεπιστημίου του Χόπκινς μιλώντας στο CNN.

Είναι γνωστό πως ο κορονοϊός μεταδίδεται λιγότερα μεταξύ παιδιών και νέων ανθρώπων, ενώ συχνά έχει πιο ήπια συμπτώματα σε νεότερες ηλικίες. Ωστόσο, σε προειδοποίησή του ο ΠΟΥ, επανέλαβε σήμερα πως οι νεαροί δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό. Είναι πιθανό πάντως, με βάση τα ευρήματα αυτά, η ύπαρξη αντισωμάτων να οφείλεται στο γεγονός πως οι νεότεροι άνθρωποι που κινούνται περισσότερο, φέρουν τέτοια κύτταρα διασταυρούμενης αντιδραστικότητας από παρελθούσες μολύνσεις.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept