ΑΣΠΙΡΙΝΗ : Βοηθάει στην πρόληψη των καρκίνων του γαστρεντερικού σωλήνα

1.054

 

Επιστημονική ομάδα, μέσω μελέτης, αποφάνθηκε πως η ασπιρίνη, όταν λαμβάνεται σε χαμηλή δόση για τουλάχιστον έξι μήνες, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης ορισμένων τύπου καρκίνου κατά σχεδόν 50%.

Σχετική  έρευνα, που έγινε σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους, έδειξε, ότι η ασπιρίνη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική σε σχέση με τους τύπους καρκίνου, οι οποίοι αρχίζουν στο πεπτικό σύστημα.

Συνοπτικά βρέθηκε ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για:

καρκίνο στο ήπαρ κατά 47%
καρκίνο στον οισοφάγο κατά 47%
καρκίνο στο στομάχι κατά 38%
καρκίνος στον πνεύμονα κατά 35%
καρκίνο στο πάγκρεας κατά 34%
καρκίνο στο παχύ έντερο κατά 24%
καρκίνο του αίματος κατά 24%
καρκίνο στον προστάτη κατά 14%

Ο καθηγητής Kelvin Tsoi, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, όπου πραγματοποιήθηκε η εν λόγω μελέτη, δήλωσε: “Η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης σε δοσολογία 80 mg ημερησίως μπορεί να μειώσει σημαντικά την συχνότητα του πεπτικού καρκίνου. Παρόμοια οφέλη παρατηρήθηκαν σε μερικούς άλλους μη-διεγερτικούς καρκίνους.

Τέτοιοι ήταν η λευχαιμία, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του προστάτη. Η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης έδειξε σημαντική μείωση κατά 24%-47% των κύριων καρκίνων στον γαστρεντερικό σωλήνα. Τέτοιοι είναι οι καρκίνοι σε παχύ έντερο, ήπαρ, οισοφάγο, πάγκρεας και στομάχι”.
Η ασπιρίνη λειτουργεί ως παυσίπονο παρεμποδίζοντας τη φλεγμονή στο σώμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία των 618.884 ασθενών μέσης ηλικίας 67 ετών.

Από αυτούς οι 206.295 λάμβαναν ασπιρίνη και οι 412.589 δεν το έκαναν.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια. Εκείνοι που έπαιρναν ασπιρίνη, το έκαναν για τουλάχιστον έξι μήνες με μέση διάρκεια λήψης τα 7,7 έτη και ημερήσια δόση τα 80mg.
Ο καρκίνος διαγνώστηκε σε 98.533 άτομα κατά την περίοδο της μελέτης.
Ο καθηγητής Tsoi δήλωσε: “Η ασπιρίνη είναι αντιφλεγμονώδης, αλλά αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης. Δηλαδή, δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο γιατί, φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη των καρκίνων του γαστρεντερικού σωλήνα. Μόνο στο ότι σίγουρα βοηθάει”.

πηγη:iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept