Την απόσυρση του πλαφόν στη συνταγογράφηση ζητούν οι γιατροί

100
altΤην άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων 113429 και 3457/14.1.2014 και της εγκυκλίου 4433/7.1.2014 του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη δαπάνη της φαρμακευτικής συνταγογράφησης και των διαγνωστικών εξετάσεων από τους γιατρούς, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος, ο Α’ αντιπρόεδρος, Γ. Μπασκόζος και η ταμίας, Β. Ανεμοδουρά, με τον υφυπουργό Υγείας, Α. Μπέζα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντό, ζήτησαν την κατάργηση του πλαφόν καθώς και την έναρξη των διαδικασιών για την εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.
 
Στο τέλος της συνάντησης προσήλθε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
 
Ο ΠΙΣ δείχνει να μην ικανοποιείται από τις υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας ότι, το πρώτο τρίμηνο του 2014 δεν θα ληφθούν διοικητικά μέτρα σε περιπτώσεις υπερβάσης του ορίου συνταγογράφησης, και οι τυχόν έλεγχοι σε περιπτώσεις υπερβολών να γίνουν κατόπιν συνεννόησεις με τα θεσμικά όργανα των γιατρών, καθώς και ότι η επίτευξη του πλαφόν του 20% θα επιτευχθεί από τη μείωση κατά 12% των τιμών των φαρμάκων και τη αύξηση της χρήσης των γενοσήμων.
 
«Ο ΠΙΣ δεν δέχεται αστυνομικά μέτρα με βίαιες παρεμβάσεις στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των ασθενών. Η λογιστική πρακτική στην ιατρική λειτουργία είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν γίνεται χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία στην υγεία είναι επικίνδυνοι και οδηγούν τους ασθενείς σε ταλαιπωρία και σε θανάτους. Η θέσπιση και εφαρμογή ασφαλών πρακτικών (π.χ. θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή) είναι η μόνη ορθή και αποδεκτή λύση και σε αυτή και μόνον η Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθεί.», τονίζεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη.
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept