Ένα βήμα πιο κοντά για το τζελ προστασίας κατά του AIDS στις γυναίκες!

113
altΜια γέλη (τζέλ) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες μετά το σεξ για την προστασία έναντι του ιού HIV βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά, σύμφωνα με ερευνητές.
 
Μία τέτοια εφαρμογή , τρεις ώρες μετά την μόλυνση, θα μπορούσε να προστατεύσει από την μόλυνση, ενός συγκεκριμένου τύπου του ιού, στους θηλυκούς πίθηκους, υποστηρίζουν τώρα οι Αμερικανοί επιστήμονες. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science Translational Medicine, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους για την καταπολέμηση του AIDS, ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Οι ειδικοί ωστόσο, επισημαίνουν ότι μεγάλες κλινικές μελέτες θα απαιτηθούν, προκειμένου να δοκιμαστεί οποιαδήποτε νέα θεραπεία, και – μέχρι τότε- τα προφυλακτικά παραμένουν η καλύτερη άμυνα του ανθρώπου απέναντι στον ιό του Έιτζ. Πάντως, το κολπικό τζελ που περιείχε ειδικά αντιρετροϊκά φάρμακα απέφερε αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε ανθρώπους. Στην τελευταία έρευνα, μια επιστημονική ομάδα των ΗΠΑ έκανε μία διαφορετική προσέγγιση, στην θεραπεία του AIDS με κολπική γέλη: Δοκίμασαν μία νέας θεραπείας έναντι του ιού του AIDS σε πιθήκους, η οποία έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει αποτέλεσμα, μετά την έκθεση του πειραματόζωου στον ιό. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το τζέλ ‘’προστάτευσε’’ 5 στα 6 πειραματόζωα( πιθήκους), έναντι ενός εργαστηριακού στελέχους του ιού του AIDS, όταν εφαρμόζεται  λίγο πριν ή τρεις ώρες μετά την μόλυνση.
 
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα, (ΗΠΑ), που ηγήθηκε μελέτης, υποστηρίζει ότι είναι μια «απόδειξη της θεωρίας» σε ένα ζωικό μοντέλο. Ο Δρ Charles Dobard, του Τμήματος Πρόληψης του HIV / AIDS, δήλωσε στο BBC: «. Είναι ένα πολλά υποσχόμενο «μετά-σεξ» κολπικό τζελ για την πρόληψη της λοίμωξης HIV» πρέπει να γίνοπυν επιπλέον μελέτες για να δούμε το ‘’παράθυρο του αποτελέσματος’’ είναι έξι, οκτώ, ή 24 ώρες».
 
Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές έχουν διεξαχθεί σε έναν μικρό μόνο αριθμό πιθήκων που έχουν μολυνθεί με ένα συνδυασμό του ιού του HIV και ένα σχετικό ιό πιθήκου. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια πριν κάθε νέα ανθρώπινη θεραπεία μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ο Dr Andrew Freedman, σύμβουλος μολυσματικών ασθενειών στο Cardiff University School of Medicine, δήλωσε ότι η γέλη περιείχε μια διαφορετική κατηγορία των αντιρετροϊκών φαρμάκων, η οποία επιτίθεται στον ιό  HIV σε ένα μεταγενέστερο στάδιο της μόλυνσης, πιθανώς επιτρέποντας του να δράσει μετά από την έκθεση στην λοίμωξη: «Αυτή είναι η «απόδειξη της θεωρίας» ότι μια τοπική εφαρμογή της γέλης, μετά τη συνουσία, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV στον άνθρωπο».
 
Ωστόσο, υποστήριξε ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς η μελέτη περιελάμβανε  μόνο μερικούς πιθήκους και στο στατιστικό αποτέλεσμα, 5 στους έξι πηθίκους δεν μολύνθηκαν, αλλά ο ένας από αυτούς, δεν ‘’προστατεύθηκε’’. Πολύ  μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα απαιτηθούν, πριν την λήψη άδειας από τις αρχές, για χρήση του κολπικού τζελ σε επίπεδο ρουτίνας’’…. Προς το παρόν, ο μόνος αποδεδειγμένα 100% ασφαλής τρόπος προστασίας έναντι του ιού του Aids, είναι τα προφυλακτικά’’, κατέληξε.
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept