Εκστρατεία ενημέρωσης για τη ΧΑΠ

96
altΠερί τους 600.000 Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με το 50% των περιπτώσεων να χαρακτηρίζονται προχωρημένου σταδίου. Ωστόσο, για κάθε έναν ασθενή που γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο, υπάρχει ένας που δεν το γνωρίζει, επισημαίνουν με έμφαση οι επιστήμονες.
 
Η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού «Αναπνέω» που ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, έχει ως στόχο μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων να εντοπίζει εγκαίρως τους πάσχοντες και να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης της νόσου.
 
Η νόσος των καπνιστών
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, είναι γνωστή ευρύτερα και ως νόσος των καπνιστών, διότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η επίπτωση της νόσου συνδέεται ευθέως με την επίπτωση της καπνιστικής συνήθειας. Ωστόσο, σε πολλές χώρες η εξωτερική, επαγγελματική και εσωτερική μόλυνση του αέρα (το τελευταίο αποτελεί αποτέλεσμα της καύσης ξύλου ή άλλων υλικών βιομάζας) αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
 
Η χρόνια έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες προκαλεί έντονη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και του πνευμονικού παρεγχύματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτικά επιδεινούμενη.
 
Tα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αυξημένη απόχρεμψη, το «φούσκωμα» και η δύσπνοια. Σε πιο προχωρημένα στάδια ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει συριγμό, κυάνωση, καθώς και συστηματικές εκδηλώσεις, όπως καχεξία, μυϊκή αδυναμία, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, αναιμία χρόνιας νόσου και σημεία πνευμονικής καρδίας.
 
Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.
 
Υπολογίζεται πως οι πάσχοντες ανέρχονται σήμερα στα 450-500.000.000 και στη νόσο αυτή οφείλονται πάνω από 3.000.000 θάνατοι ετησίως σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια επίπτωση της ΧΑΠ στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στο 10% σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Το 50% περίπου των πασχόντων είναι ηλικίας κάτω από 65 ετών. Η επίπτωση της νόσου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της συνεχιζόμενης έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου (κυρίως κάπνισμα) και της γήρανσης του πληθυσμού.
 
Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα. Η επίπτωση της φτάνει στο 8,4% στο γενικό πληθυσμό (11,6% στους άντρες και 4,8% στις γυναίκες). Εξάλλου, σύμφωνα με πιλοτική μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το 25% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με ΧΑΠ πεθαίνει εντός τριετίας.
 
Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση μέσω του λειτουργικού ελέγχου των πνευμόνων (σπιρομέτρηση) και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, συνδυαστικά με την διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να ανακόψουν την πορεία της νόσου και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενή.
 
Όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Πνευμονολόγος, αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος της Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «η νόσος μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου και κυρίως με τη διακοπή καπνίσματος. Όλοι οι καπνιστές άνω των 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 10 ετών επί 1 πακέτο πρέπει να υποβάλλονται σε σπιρομέτρηση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες που οδηγούν στη μείωση των παροξύνσεων της νόσου, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών καθώς και στη μείωση της θνητότητας».
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept