Από τα γονίδια ενός καρκινοπαθούς εξαρτάται κι η μορφή καρκίνου…

292

Παλιά οι επιστήμονες θεωρούσαν πως υπάρχει ιμια μορφή καρκίνου, με τον καιρό διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη που αντιδρούν διαφορετικά νοσήματα, έχουν σχέση με διαφορετικά γονίδια κ.ά. Τώρα, σύμφωνα με τα Τα Νέα μία  μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «EBioMedicine» αποκαλύπτει ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος ως φαίνεται είναι πέντε διαφορετικές νόσοι.

Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων υπό τον δόκτορα Αλαστερ Λαμπ, από το Τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και την Ακαδημαϊκή Ομάδα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Η επιστημονική ομάδα απέδειξε για πρώτη φορά ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να χωρισθεί σε πέντε χαρακτηριστικούς υποτύπους, καθένας εκ των οποίων έχει μοναδικά μοριακά χαρακτηριστικά που «προδικάζουν» πόσο καλή ή κακή θα είναι η πρόγνωση του ασθενούς μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου του.

Η όλη έρευνα άρχισε σε 156 ασθενείς του Κέιμπριτζ. Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό προφίλ των καρκινικών κυττάρων τους και εντόπισαν διαφορές σε 100 συγκεκριμένα γονίδια, με βάση τα οποία τους χώρισαν στις πέντε κατηγορίες.

Στη συνέχεια επαλήθευσαν τα ευρήματά τους κάνοντας την ίδια ανάλυση σε άλλους 103 ασθενείς, από τη Σουηδία αυτή τη φορά. Και πάλι, εντόπισαν τις ίδιες διαφορές σε αυτά τα 100 γονίδια και έτσι τους χώρισαν στις ίδιες πέντε κατηγορίες.
Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό για να λεχθεί ότι έπασχαν από πέντε διαφορετικούς υποτύπους της νόσου και έτσι τους παρακολούθησαν για να καταγράψουν τυχόν διαφορές στην πορεία της υγείας τους.

Όπως διαπίστωσαν, τόσο στους άνδρες του Κέιμπριτζ όσο και στους Σουηδούς ασθενείς, ο αριθμός των διαφοροποιήσεων στα συγκεκριμένα γονίδια επηρέαζε αρνητικά ή θετικά τις πιθανότητες υποτροπής. Με άλλα λόγια, ανάλογα με το πόσες και τι είδους διαφοροποιήσεις υπήρχαν στα συγκεκριμένα 100 γονίδια είχαν επιθετικό ή ήπιο καρκίνο του προστάτη.

Στην πραγματικότητα, οι δύο από τους υποτύπους του καρκίνου είχαν τη χειρότερη πρόγνωση, άλλοι δύο είχαν την καλύτερη και ο πέμπτος βρισκόταν ανάμεσα στα δύο αυτά.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept