Ο καθηγητής ιατρικής Ευάγγελος Ισαάκ Ιωαννίδης μιλά για κακή χρήση της τεχνολογίας στην ιατρική

271

Για το μεγάλο …πάρτι όπως το αποκαλεί που γίνεται σε θέματα  που άπτονται της σεξουαλικής λειτουργίας, όπου βγαίνουν διάφορα φάρμακα, ή επεμβάσεις, π.χ. επιμήκυνσης πέους, που δεν έχουν κανένα νόημα και αντί να κάνουν καλό στον ασθενή του δημιουργούν ψυχώσεις, ψυχοπάθειες και ψυχοεξαρτήσεις μιλά μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο  Ευάγγελος Ισαάκ Ιωαννίδης. Ο καθηγητής καθηγητής Ουρολογίας – Νευροουρολογίας στο ΑΠΘ, καταγγέλλει τα κακώς κείμενα στο χώρο της υγείας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το 7ο Ετήσιο Ουρολογικό Συνέδριο, όπου θα τοποθετηθεί με θέμα “Τεχνολογία vs Ιατρικής Επιστήμης”  αναφέρει πως η τεχνολογία πρέπει να είναι αρωγός της ιατρικής επιστήμης και όχι να την υποκαθιστά. Άλλο είναι προσφέροντας υγεία να βγάζεις λεφτά και άλλο κυνηγώντας τα λεφτά να πουλάς υγεία”

Μάλιστα, καταγγέλλει, ότι γίνεται κακή χρήση της τεχνολογίας στην ιατρική, αναφέροντας ως παραδείγματα επεμβάσεις που γίνονται άσκοπα, για λίθους του ουροποιητικού, ή ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία, ή διάφορα “μαγικά” φάρμακα, για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, ή ακόμη και την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, για “λοιμώξεις” από ασθενείς οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν λοιμώξεις.

“Η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών ,που είναι απότοκος της τεχνολογίας, έχει δημιουργήσει ανθεκτικά μικρόβια και ένα σωρό λοιμώξεις γιατί οι άνθρωποι παίρνουν αντιβιοτικά για λοιμώξεις, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν κάποια λοίμωξη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι εξελίξεις στα ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία. Έχουν δημιουργηθεί “κερδοσκοπικές εταιρείες” που αύξησαν τα χειρουργεία με ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις σε περιστατικά τα οποία δεν χρειάζονται τα χειρουργεία. Γίνονται χειρουργεία τα οποία δεν υπάρχει λόγος να γίνονται. Ένα παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις λιθίασης του ουροποιητικού. Οι πέτρες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Βεβαίως η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ, αλλά  κάποιες πέτρες δεν χρειάζεται καν να τις πειράξουμε. Μπορεί να ζήσει κανείς 100 χρόνια με αυτές, ενώ η αφαίρεσή τους μπορεί να κάνει πιο πολύ ζημιά παρά καλό. Ένα άλλο  παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις της καλοήθους υπερτροφίας προστάτη. Κάθε μέρα βγαίνει κάποιος, ο οποίος ούτε καν έχει σχέση με την ιατρική, και προτείνει “μαγικά” φάρμακα τα οποία χάρη στο μάρκεντιγκ προβάλλονται από τα ΜΜΕ παραποιώντας την επιστημονική αλήθεια.

Ο κ. Ιωαννίδης, υποστηρίζει ότι λόγω της κακής χρήσης της τεχνολογίας και με σκοπό το κέρδος γίνονται επεμβάσεις οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να γίνουν, ή γίνεται υπερκατανάλωση φαρμάκων, με ό,τι αυτό συνάγεται για την υγεία.
“Η ιατρική έχει ως στόχο την διατήρηση της υγείας, την μακροημέρευση και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ιατρική ασχολείται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση, την βιολογική κατάσταση, τη διάγνωση και τον σχεδιασμό της θεραπείας του ασθενούς. Η τεχνολογία πρέπει να είναι αρωγός της ιατρικής επιστήμης και όχι να την υποκαθιστά. Άλλο είναι προσφέροντας υγεία να βγάζεις λεφτά και άλλο κυνηγώντας τα λεφτά να πουλάς υγεία”,  τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Ευάγγελος Ισαάκ Ιωαννίδης
Καθηγητής Ουρολογίας
Διευθυντής Β΄Ουρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ.

 

Το μεγάλο πάρτι γίνεται στο θέμα της σεξουαλικής λειτουργίας, όπου βγαίνουν διάφορα φάρμακα, ή επεμβάσεις, π.χ. επιμήκυνσης πέους, που δεν έχουν κανένα νόημα και αντί να κάνουν καλό στον ασθενή του δημιουργούν ψυχώσεις, ψυχοπάθειες και ψυχοεξαρτήσεις. Αυτό γίνεται γιατί η διαφήμιση προηγείται της επιστήμης”. προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept