Νίκος Κατσαρός: Ταλκ με αμίαντο προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών

229

Τάλκ πούδρα που προορίζεται για μωρά αλλά και για γυναίκες κάθε ηλικίας και άνδρες, της γνωστής αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας Johnson&Johnson βρέθηκε να περιέχει αμίαντο.

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 

Ο αμίαντος ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα με τις φωτιές στο Μάτι όπου πολλά σπίτια χρησιμοποιούσαν στις οροφές Ελλενίτ που περιέχει 15% αμίαντο, αλλά και ως μονωτικό στα τζάκια και γενικά στις οικοδομές.

Ο αμίαντος έχει ενταχθεί  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην πρώτη κατηγορία καρκινογόνων ενώσεων μαζί με το κάπνισμα.

Οι ίνες αμιάντου εισπνεόμενες εισέρχονται στους πνεύμονες και δημιουργούν καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο του μεσοθηλιώματος (μεμβράνη που διαχωρίζει τους πνεύμονες από τα αλλά όργανα).

Επίσης έχει βρεθεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, International Agency for Cancer Research) ότι προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών στις γυναίκες.

Το ταλκ χρησιμοποιείται κυρίως ως αφυγραντικό -.αντιϊδρωτικό και χρησιμοποιούμενο στα γεννητικά όργανα των γυναικών μπορεί να εισέλθει διά του κόλπου στις ωοθήκες και να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών. Ο μηχανισμός πρόκλησης του καρκίνου είναι ότι οι ίνες αμιάντου εισερχόμενες στις ωοθήκες διεγείρουν μηχανικά τα κύτταρα των ωοθηκών και προκαλούν την καρκινογένεση.

Πρόσφατα δικαστήριο στις ΗΠΑ επεδίκασε 52 εκατ. δολάρια στην οικογένεια θανούσης από καρκίνο των ωοθηκών, που χρησιμοποιούσε το ταλκ της εν λόγω εταιρείας για περισσότερο από 20 χρόνια. Το δικαστήριο χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η εταιρεία γνώριζε για την παρουσία αμιάντου στο ταλκ και δεν ενημέρωσε τους καταναλωτές». Εκκρεμούν 1200 παρόμοιες υποθέσεις εναντίον της Johnson & Johnson στα αμερικανικά δικαστήρια.

Προ ημερών το πρακτορείο Ρόϊτερς ανακοίνωσε ότι η εταιρεία γνώριζε …από το 1971 για την παρουσία του αμιάντου στο ταλκ και το απέκρυπτε, όχι μόνον το απέκρυπτε αλλά είχε πλησιάσει και επιστήμονες να επαναδιατυπώσουν  επιστημονικές δημοσιεύσεις που απεκάλυπταν την καρκινογόνο δράση του συγκεκριμένου ταλκ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση και επιμένει ότι το προϊόν της είναι ασφαλές.

Ένα μόνο σχόλιο για την υποκρισία, την αναλγησία και την ασυδοσία ορισμένων εταιρειών, ότι με βάση την αρχή της πρόληψης και την αρχή της προφύλαξης έπρεπε να κάνουν περισσότερους, συστηματικότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους στα προϊόντα τους πριν τα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Πηγή:crashonline.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept