Νικητές στον καρκίνο αγνόησαν μια παράμετρο… Τι πρέπει να γνωρίζετε ακόμη και 20 χρόνια μετά!

Κρίσιμης σημασίας ο καρδιολογικός έλεγχος στους ογκολογικούς ασθενείς και ΜΕΤΑ την ίαση

522

Έχει αποδειχθεί οτι η  ακτινοβολία, ιδιαίτερα στο θώρακα συνδέεται με στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες, περικαρδίτιδα και για το λόγο αυτό,πρέπει να  υπάρχει καταγραφή των θεραπειών που κάνει ο ασθενής και μέριμνα, καθως  προκύπτουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα μετά τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών ακόμη και ύστερα από δύο δεκαετίες. Το εν λόγω θέμα θα απασχολήσει εκτενώς την ιατρική κοινότητα στο μέλλον γιατί οι  ασθενείς που έχουν νικήσει τον  καρκίνο, πλέον με τις εξελίξεις της ογκολογίας μπορούν με την πρόληψη να ζήσουν πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τούτουζας είναι αναγκαίο να γίνει συνειδηση σους ασθενείς να αναφέρουν το ιστορικό τους στον καρδιολόγο ακόμη και μετά από 20 χρόνια.

  Οι χημειοθεραπείες ευθύνονται για καρδιακή ανεπάρκεια

Όσον αφορά τις χημειοθεραπείες ο κ. Τούτουζας εξήγησε ότι μειώνουν το κλάσμα εξωθήσεως (σσ: μέτρηση για την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα) και προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια, που ωστόσο τις περισσότερες φορές, είναι αναστρέψιμη με τη διακοπή της θεραπείας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη, όπως πχ από κάποια παλιά χημειοθεραπευτικά φάρμακα «γι αυτό και πριν ξεκινήσει τη θεραπεία ο ασθενής πρέπει να κάνει υπερηχογραφικό έλεγχο στην καρδιά, αλλά και στη διάρκεια της θεραπείας, και αν δει ότι μειώνεται το κλάσμα εξωθήσεως, θα πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία ή να αλλάξει φάρμακο». Όπως είναι ευκρινές τα διλήμματα που προκύπτουν μεταξύ των δύο ειδικοτήτων είναι μεγάλα. Και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ καρδιολόγου και ογκολόγου τόνισε ο κ. Τούτουζας.

  Καρδιογκολογικό ιατρείο λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο την τελευταία 3ετία

«Εμείς ξεκινήσαμε το καρδιογκολογικό ιατρείο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο εδώ και τρία χρόνια για τον απλούστατο λόγο ότι έρχονταν ασθενείς, δεν ανάφεραν ότι είχαν κάνει ακτινοβολία στο παρελθόν, και υποβάλλονταν ακόμη και σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, όπου οι καρδιοχειρουργοί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα εξ αυτού του γεγονότος, και «τους άνοιγαν και τους έκλειναν», είπε ο γιατρός στο Πρακτορείο Fm.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «ο ογκολογικός ασθενής θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά, μετά την πενταετία που θα έχει τελειώσει το ογκολογικό του πρόβλημα να κάνει έναν πλήρη έλεγχο σε καρδιολόγο, ενημερώνοντας τον για τις θεραπείες που έχει κάνει, προκειμένου να μην βρεθεί προ εκπλήξεων στο μέλλον».

      Ανοσοθεραπεία και αρτηριακή υπέρταση

Σχετικά με τις ανοσοθεραπείες που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια ο κ Τούτουζας είπε ότι το μόνο που προκύπτει μέχρι ώρας είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει συνδεθεί με αρτηριακή υπέρταση.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμη, ότι σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, η σχέση καρκίνου και φλεβικής θρόμβωσης είναι επικίνδυνη ενίοτε και μοιραία. Η θρόμβωση αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς, σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα κατά το στάδιο της χημειοθεραπείας, καθώς επίσης οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν 47 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από φλεβική θρόμβωση.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept