Καρκίνος των ωοθηκών: Συνήθως η διάγνωση γίνεται όταν είναι πια πολύ αργά…

188

Ο καρκίνος των ωοθηκών περνά συχνά απαρατήρητος ώσπου τη στιγμή που θα έχει εξαπλωθεί στη λεκάνη και την κοιλιά. Σε αυτό το προχωρημένο στάδιο, όμως, η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη και συχνά κοστίζει τη ζωή της ασθενούς.
Εάν ωστόσο διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, η νόσος περιορίζεται στην ωοθήκη και αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να μπορεί να αντιμετωπισθεί και να θεραπευτεί επιτυχώς. Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε;

Όλες οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών διαγιγνώσκεται ετησίως σε σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι υπεύθυνος για 140.000 θανάτους κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μορφές καρκίνου, οι γυναίκες επηρεάζονται από τη νόσο είτε είναι πολίτες ανεπτυγμένης είτε όχι κοινωνίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και το οικογενειακό ιστορικό μας και από τις δύο πλευρές (του πατέρα και της μητέρα) για να έχει ο γιατρός μία ολοκληρωμένη και πλήρη εικόνα.
“Ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά διαγιγνώσκεται πολύ αργά”, λέει ο δρ David Fishman, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου και Γυναικολογικής Ογκολογίας στο νοσοκομείο NewYork-Presbyterian/Queens.
Και προσθέτει: “Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν τον κίνδυνο αυτής της θανάσιμης ασθένειας και πρώτα τα προειδοποιητικά σημάδια της”.
Συμπτώματα
Γι’ αυτό ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση και έτσι έχει πάρει την μακάβρια ονομασία “σιωπηλός δολοφόνος”. Τα πρώτα συμπτώματά του είναι ήπια και εύκολο να τα αγνοήσει μια γυναίκα, σύμφωνα με τον δρ Fishman. Περιλαμβάνουν φούσκωμα, δυσπεψία και ναυτία, πόνο στην κοιλιά και την πλάτη, αίσθημα γρήγορης πληρότητας στο φαγητό (χορταίνετε εύκολα), συχνή ούρηση, αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολία στην αναπνοή. Οι γυναίκες που έχουν αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από μία εβδομάδα θα ΠΡΕΠΕΙ να μιλήσουν με τον γυναικολόγο τους, επιμένει ο δρ Fishman.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος, εάν ανιχνευθεί νωρίς. Εάν ο καρκίνος είναι μόνο στην ωοθήκη (στάδιο 1), το μέσο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι 90%. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ χαμηλότερες, αν ο καρκίνος είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Παράγοντες κινδύνου
Οι γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού, ή ορισμένους άλλους τύπους καρκίνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών περιλαμβάνουν μεταλλάξεις ορισμένων γονιδίων, στειρότητα, πρόωρη εμμηνόρροια, παχυσαρκία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας, όπως: μια υγιεινή, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή, το αν έχει γεννήσει, το αν παίρνει αντισυλληπτικά χάπια και το αν έχει κάνει χειρουργική επέμβαση στις σάλπιγγες.

Μερικές γυναίκες, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, ίσως χρειασθεί να υποβληθούν σε επέμβαση ολοκληρωτικής αφαίρεσης των ωοθηκών τους ως προληπτικό μέτρο, δήλωσε ο δρ Fishman, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept