Καρδιοπάθεια: Η κρυφή απειλή για όλες τις γυναίκες

284

Μπορεί στατιστικά οι γυναίκες να αρρωσταίνουν από καρδιά επτά με δέκα χρόνια αργότερα από τους άνδρες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απρόσβλητες από τα καρδιακά νοσήματα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μία μείωση της επίπτωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ανδρικό πληθυσμό, με μία παράλληλη αύξηση αυτών στον γυναικείο πληθυσμό.

Τα αίτια σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολλά, αλλά οι κίνδυνοι αυξάνουν εξαιτίας των παρακάτω λόγων:

  • Εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες σε αυτή την περίοδο της ζωής τους παρουσιάζουν εμφανείς σωματικές μεταβολές καθώς η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από την ελάττωση των οιστρογόνων ορμονών που οδηγούν σε λειτουργικές διαταραχές όπως π.χ. επιβράδυνση του μεταβολισμού και προοδευτική αύξηση του σωματικού βάρους. Απόρροια αυτών των μεταβολών είναι συχνά η εμφάνιση παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης με τις γνωστές συνέπειες του.
  • Κάπνισμα. Οι  γυναίκες που καπνίζουν εμφανίζουν μεγαλύτερη θνητότητα σε σχέση με τους άνδρες και ιδίως αν ταυτόχρονα λαμβάνουν και αντισυλληπτικά δισκία λόγω ταχύτερου μεταβολισμού της νικοτίνης. Είναι γνωστό ότι το επαγγελματικό αλλά και γενικότερα το ψυχοκοινωνικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και στα δύο φύλα, γεγονός που έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο για τις γυναίκες των οποίων η εργασιακή και κοινωνική θέση τα τελευταία χρόνια αναπροσδιορίζεται.
  • Κακή διατροφή. Είναι ένας παράγοντας που αυξάνει δραματικά τους κινδύνους, σύμφωνα με τους καρδιολόγους. Με την συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την …διατροφή ως παράγοντα που συμβάλει στην αύξηση των καρδιακών παθήσεων στο ασθενές φύλο. Ιδιαίτερα, σημαντική είναι η αλατιού τόσο με την συνηθισμένη του μορφή όσο και αυτού που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στις τροφές. Αν η πρόσληψη αλατιού μειωθεί από 10 σε 5 γραμμάρια την ημέρα επέρχεται μια μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Γήρας. Οι καρδιακές νόσοι είναι φαινόμενο της τρίτης ηλικίας και ως εκ τούτου το γήρας σημαίνει αυτόματα και υψηλό κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση και για τις γυναίκες ισχύει ότι η πρωτογενή πρόληψη αποτελεί την καλύτερη άμυνα. Συνεπώς η διακοπή του καπνίσματος, η καθημερινή άσκηση, η μεσογειακή διατροφή και η σωστή ρύθμιση της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη προφυλάσσει όλους από προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept