Προσοχή στην κατανάλωση αλατιού αν πάσχετε από έλκος στομάχου

130

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, είναι ένα παθογόνο μικρόβιο, ελικοειδούς σχήματος που έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει και να ζει στο αφιλόξενο και όξινο περιβάλλον του στομαχιού και του δωδεκαδάκτυλου (το τμήμα του πεπτικού σωλήνα που βρίσκεται σε άμεση συνέχεια με το στομάχι μετά τον πυλωρό).

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, είναι η συχνότερη αιτία πρόκλησης έλκους του στομαχιού και του δωδεκαδάκτυλου. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 90% των περιπτώσεων έλκους του δωδεκαδάκτυλου και για το 80% των περιπτώσεων έλκους του στομαχιού.

Το μικρόβιο προκαλεί επίσης γαστρίτιδα. Παράλληλα, τα άτομα που έχουν μολυνθεί από αυτό, έχουν από 2 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λέμφωμα από το λεμφατικό ιστό που σχετίζεται με τη βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος (λέμφωμα τύπου MALT) και καρκίνο του στομάχου.

Η μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι συχνή. Σύμφωνα με στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μόλυνση συμβαίνει συχνότερα σε άτομα από κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και σε ηλικιωμένους. Υπολογίζεται ότι 20% των ατόμων κάτω των 40 ετών και 50% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, δεν έχουν συμπτώματα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό αναπτύσσει πάθηση εξαιτίας του μικροβίου.

Προηγούμενες έρευνες, αναγνώρισαν το γεγονός ότι η σύσταση της διατροφής επηρεάζει το περιβάλλον στο στομάχι στο οποίο ζει το ελικοβακτηρίδιο. Όμως δεν είχε γίνει κατανοητό με ποιό τρόπο αντιδρά το μικρόβιο σε διάφορα συστατικά της διατροφής.

Οι ψηλές συγκεντρώσεις αλατιού στο στομάχι, προάγουν την ενεργοποίηση γονιδίων του ελικοβακτηριδίου που το καθιστούν περισσότερο επιθετικό και επικίνδυνο. Το γεγονός αυτό, αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες του μικροβίου να προκαλέσει σοβαρή πάθηση στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο του ασθενούς που έχει μολύνει.

Οι εργασίες Αμερικανών ερευνητών, έδειξαν ότι σε ψηλές συγκεντρώσεις αλατιού, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, παρουσιάζει αλλοιώσεις του πολλαπλασιασμού, της κυτταρικής διαίρεσης, της μορφολογίας και της μεταγραφής 2 γονιδίων που έχουν σχέση με την αύξηση της παθογόνου δράσης του.

Οι αλλοιώσεις που παρατηρήθηκαν, μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να εξηγούν τον αυξημένο κίνδυνο παθήσεων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο και έχουν διατροφή πλούσια σε αλάτι.

Τα ευρήματα αυτά συσχετίζονται με παλαιότερες επιδημιολογικές έρευνες που έδειξαν ότι η διατροφή πλούσια σε αλάτι, ευνοεί την εκδήλωση καρκίνου του στομαχιού. Είναι λοιπόν πιθανόν ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και το αλάτι, συνεργούν για την κακή αυτή εξέλιξη.

Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι τώρα υπάρχει ακόμη ένας σοβαρός λόγος για να τρώμε κάθε μέρα μόνο τόσο αλάτι όσο χρειαζόμαστε (ποσότητα που περιέχεται σε 1 κουταλάκι του γλυκού, δηλαδή περίπου 5 γραμμάρια).

Έκτος από την ψηλή πίεση, την καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια, το υπερβολικό αλάτι διατροφής φαίνεται ότι προάγει σε συνέργεια με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τον καρκίνο του στομαχιού, του δωδεκαδάκτυλου, τη γαστρίτιδα και το έλκος του στομαχιού.

Πηγή: medlook.net

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept