Καρκίνος του παγκρέατος: Μην αγνοείτε ποτέ αυτά τα συμπτώματα

347

Το πάγκρεας είναι ζωτικής σημασίας όργανο για τον οργανισμό καθώς παράγει ένζυμα για την πέψη των λευκωμάτων, του λίπους, του αμύλου ενώ με την ινσουλίνη που εκκρίνει είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του σακχάρου.

Δυστυχώς, ο καρκίνος του παγκρέατος, παρότι είναι ένας από τους σπανιότερους, είναι και από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους καθώς δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που να τον εντοπίζουν στα αρχικά στάδια, εξηγεί ο Daniel M. Labow, M.D., F.A.C.S., επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής στο Νοσοκομείο Όρος Σινά και επικεφαλής χειρουργικής ογκολογίας και ηπατολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου.

Τι είναι ο καρκίνος του παγκρέατος;
Ο καρκίνος παγκρέατος είναι ένα κακοήθες νεόπλασμα που προκύπτει από το πάγκρεας και ένας από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος και η χειρουργική αφαίρεσή του είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να οδηγήσει δυνητικά σε ίαση της νόσου.

Τι προκαλεί τον παγκρεατικό καρκίνο;
Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου είναι άγνωστη. Υπάρχουν κάποιοι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου, όμως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητή η άμεση συσχέτισή τους με τη νόσο. Οι παράγοντες αυτοί είναι: η ηλικία καθώς σε ποσοστό 90%, ο παγκρεατικός καρκίνος εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, η ύπαρξη διαβήτη ή χρόνιας παγκρεατίτιδας. Ο παγκρεατικός καρκίνος προσβάλλει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου;
Στα πρώιμα στάδια, ο παγκρεατικός καρκίνος μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, καθώς δεν παρουσιάζει συνήθως συγκεκριμένα συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την πρώιμη διάγνωση. Ωστόσο, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται, τα συμπτώματα πιθανότατα αυξάνουν. Το ποια ακριβώς συμπτώματα εμφανίζονται εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που συμπεριλαμβάνουν τον τύπο του παγκρεατικού καρκίνου, το πού εντοπίζεται ο καρκίνος στο πάγκρεας και τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου είναι: ναυτία, σημεία/εμφάνιση ίκτερου, κατάθλιψη, πόνοι στην κοιλιακή χώρα και στη μέση της πλάτης, έναρξη διαβήτη μη σχετιζόμενου με αύξηση βάρους, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αλλαγές στις εντερικές συνήθειες: διάρροια/ στεατόρροια, ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept