Η απαραίτητη εξέταση για τους άντρες που πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο

...μετά την ηλικία των 50 χρόνων

316

Tα προβλήματα του προστάτη είναι πιθανότερο να σχετίζονται με τη διόγκωση του αδένα (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη), μια κατάσταση που αφορά τους περισσότερους άνδρες μετά τα 50.
O προστάτης είναι ένας αδένας που έχει σχήμα κάστανου και ο ρόλος του είναι να ενισχύει το σπέρμα, αλλά και να συμμετέχει στο μηχανισμό εγκράτειας των ούρων.

Χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι ότι μετά την ηλικία των 40 ετών αρχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συχνά συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας, με αποτέλεσμα να προκαλεί διαταραχές στην ούρηση. Πρόκειται για μία εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού οι τέσσερις στους δέκα άντρες έχουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, επτά στους δέκα στην 6η δεκαετία, οκτώ στους δέκα στην 7η δεκαετία, για να φθάσουν στο 90% στα 90 χρόνια.

Εκδηλώνεται συχνότερα σε άντρες υπέρβαρους, που κάνουν καθιστική ζωή, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, έχουν προβλήματα στύσης και επιβαρημένο κληρονομικό ιστορικό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπερτροφίας του προστάτη;
Οι κυριότερες εξετάσεις που μας συστήνει ο ουρολόγος είναι οι εξής:

-Η δακτυλική εξέταση
-Η μέτρηση της ροής ούρων
-Το υπερηχογράφημα του προστάτη

Για πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της σύγχρονης τεχνολογίας η μοναδική εξέταση και όπλο στο οπλοστάσιο του ουρολόγου ήταν και είναι η δακτυλική εξέταση που σκοπό έχει να εκτιμήσει τον όγκο, μέγεθος του προστάτη και να αποκαλύψει τυχόν ανωμαλίες στο περίγραμμα του και την υφή και πιθανές κακοήθειες.

Το υπερηχογράφημα μας προσδιορίζει με ακρίβεια το μέγεθος του αδένα και σχετικά αντικειμενικά, ενώ ακόμα μπορεί να μας δείξει εάν υπάρχει κατακράτηση ούρων , καθώς και την κατάσταση των νεφρών. Η ροή των ούρων είναι μια πιο ειδική εξέταση που μας βοηθά να δούμε σε αδρές γραμμές πως ουρεί κάποιος δηλ. με πόση δύναμη βγαίνουν τα ούρα,, πόση ποσότητα, πόσο χρόνο διαρκεί η ούρηση κ.λ.π. και πραγματοποιείται ουρώντας σε ένα ειδικό μηχάνημα.

Η φαρμακευτική αγωγή εφαρμόζεται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια, χωρίς ουσιαστικά να καθυστερεί την διόγκωση και την ανάπτυξη του αδένα και την χειρουργική αντιμετώπιση. Όσον αφορά την χειρουργική θεραπεία, εφαρμόζονται πολλές μέθοδοι από την πιο κλασσική δηλ. την ανοικτή επέμβαση που σήμερα εφαρμόζεται μόνο στους πολύ μεγάλους προστάτες , την πιο δημοφιλή την διουρηθρική προστατεκτομή, που γίνεται χωρίς τομή από την ουρήθρα με ειδικό όργανο (μαχαιρίδιο) με πολύ μικρό χρόνο νοσηλείας (2- 4 ημέρες) και παραμονής καθετήρα αποτελεί σήμερα την κύρια θεραπεία.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι η υπερτροφία του προστάτη είναι μια πάθηση που αναγκάζει πάνω από τους μισούς άνδρες να επισκεφθούν τον γιατρό, ενώ η οριστική θεραπεία της ακόμα και σήμερα παραμένει η χειρουργική.
H επέμβαση για καλοήθη υπερτροφία του προστάτη δεν έχει καμία επίπτωση στην σεξουαλική ικανότητα και λειτουργία.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept