Τι συμβαίνει στους καπνιστές και τη διατροφή τους;

226

Με το κάπνισμα δημιουργείται ένα τεράστιο φορτίο οξειδωτικών βλαβών των ελεύθερων ριζών με αποτέλεσμα να καταβάλλεται το αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού. Επίσης, αναστέλλεται η απορρόφηση πολλών σημαντικών βιταμινών, μερικές από τις οποίες είναι και οι εξής :

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ): Ρόλος της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας του κολλαγόνου των ιστών. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στην αύξηση απορρόφησης του σιδήρου στον οργανισμό, στην ενίσχυση των ούλων, των δοντιών, των μυών και των εσωτερικών οργάνων, καθώς και στη σύνθεση ορμονών. Τα αποθέματά της στο πλάσμα εξαντλούνται από το κάπνισμα και μόνο, λόγω της τοξικότητας του καπνού. Ένα τσιγάρο καταστρέφει 25-100 mg βιταμίνης C.

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): είναι υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού και του πεπτικού συστήματος, για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και για την υγεία του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας.
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, την όραση, τον σχηματισμό ενζύμων και αντισωμάτων, καθώς και, όπως και η Β1, για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων -αλλά και των λιπών, για την υγεία του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και του στόματος.
Βιταμίνη Β6: Ο ρόλος της είναι παρόμοιος με μόνη διαφορά ότι βοηθάει και στη ρύθμιση της χοληστερόλης
Βιταμίνη Β12: Σχηματίζει και αναζωογονεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, επιταχύνει την πεπτική διαδικασία, αυξάνει την ενεργητικότητα, ελαττώνει τον εκνευρισμό, βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ισορροπία.

Βιταμίνη Ε: Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, τον πνευμονικό ιστό από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, τα ερυθρά αιμοσφαίρια από την πρόωρη ωρίμανση και, ακόμη, θεωρείται απαραίτητο συστατικό για την κυτταρική αναπνοή. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Τέλος, η βιταμίνη E προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση, συμβάλλει στη μείωση της πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Σελήνιο: Βηθάει στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ): Το φολικό είναι μέρος δύο συνενζύμων που είναι απαραίτητα στη σύνθεση νέων κυττάρων.
Επιπροσθέτως, το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και για αθηροσκλήρωση, αυξάνει τα επίπεδα της ομοκυστείνης στο πλάσμα (μιας ουσίας που θεωρείται ως παράγοντας κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια) και έχει συσχετισθεί και με την εμφάνιση καρκίνου.

Λόγω των παραπάνω είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος, γιατί υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για όλες αυτές τις ουσίες στους καπνιστές, ιδιαίτερα αν η καθημερινή τους διατροφή δεν περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept