Συμπτώματα του καρκίνου του μαστού εκτός από τους όγκους

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

172

Ο μαστός, είναι ένα ευαίσθητο όργανο το οποίο θέλει προσοχή και όχι φόβο. Και όσο περισσότερη ενημέρωση έχουν οι γυναίκες, τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο νόσησης. Ο καρκίνος του μαστού δημιουργεί σίγουρα φόβο και προβληματισμό.

Πολλές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: εντοπίζουν κάποιον όγκο στο στήθος τους που δεν υπήρχε πριν και αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος.
Ωστόσο, ένα ψηλαφητό ογκίδιο δεν είναι το μόνο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στις 6 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού αναφέρουν πρώτα κάποιο σύμπτωμα που δεν είναι όγκος στο στήθος.

Επειδή οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι ενημερωμένες για τα μη τυπικά συμπτώματα, οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση της ασθένειας.

 

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να ψηλαφίζετε το στήθος σας, καθώς η ίδια μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι το 83% των γυναικών με καρκίνο του μαστού, εντόπισαν κάποιο εξόγκωμα για το οποίο απευθύνθηκαν στο γιατρό τους.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ζητάτε ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος σας.

Δείτε τέσσερα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού αλλά δεν είναι κάποιο εξόγκωμα.

Σημάδια στο δέρμα που είναι ύποπτα
Είναι πιθανό το δέρμα στο στήθος σας να εμφανίσει σημάδια που παραπέμπουν σε «μπάλωμα» και έτσι η επιφάνεια του να γίνει τραχιά ή να παρατηρήσετε κάποιες φολίδες και σκληρότητα. Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις οι αδένες του στήθους φράζουν με αποτέλεσμα να προκαλούνται αλλαγές στο δέρμα που κάνουν το στήθος να μοιάζει ότι είναι καλυμμένο με φλούδα πορτοκαλιού.
Πρησμένο στήθος
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας όγκος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, αλλά δεν έχει γίνει αντιληπτός από τη γυναίκα, να αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος του στήθους της, μια αλλαγή που ίσως αποδοθεί και σε άσχετους λόγους, μέχρι να γίνει η ιατρική διάγνωση. Μπορεί αυτός ο όγκος επίσης να προκαλέσει πόνο, σύμπτωμα για το οποίο παραπονιέται περίπου το 6% των γυναικών.

Αλλαγές στη θηλή
Ένα άλλο, λιγότερο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι η αντιστροφή της θηλής, δηλαδή η θηλή του στήθους γυρίζει προς τα μέσα. Αυτό οφείλεται σε κάποια μάζα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του στήθους και αλλάζει το σχήμα του. Περίπου το 7% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, αναφέρουν ανωμαλίες στη θηλή.
Εκκρίσεις από τη θηλή
Οι εκκρίσεις από τις θηλές που δεν είναι μητρικό γάλα, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με καρκίνο. Είναι όμως σημαντικό να δείτε αμέσως γιατρό, ειδικά αν οι εκκρίσεις συμβαίνουν χωρίς να αγγίζετε ή να πιέζετε τις θηλές σας, αν έχουν αίμα ή εντοπίζονται μόνο στον ένα μαστό.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept