7 συνήθειες για την προστασία των νεφρών

407

Οι νεφροί  χρειάζονται φροντίδα για να διατηρηθούν υγιείς ενώ ένας στους τρεις ενήλικες κινδυνεύει να εκδηλώσει νεφρική νόσο, εξαιτίας προβλημάτων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας. 

Ο νεφρολόγος Dr. James Simon, από το Τμήμα Νεφρολογίας & Υπέρτασης της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, εξηγεί ποιες συνήθειες μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των νεφρών.

Να πίνετε αρκετό (αλλά όχι υπερβολικό) νερό
Σε αντίθεση με ό,τι νομίζει πολύς κόσμος, καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η υπερκατανάλωση νερού βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία, αναφέρει ο Dr. Simon και συμβουλεύει να πίνουμε 4-6 ποτήρια νερό την ημέρα. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υγρά της διατροφής, είναι όσα χρειάζεστε για να είστε καλά ενυδατωμένοι.

Να τρώτε υγιεινά
Οι νεφροί είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικοί στις διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο τα περισσότερα προβλήματα σε αυτούς εγείρονται από ιατρικές παθήσεις, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Καλό είναι λοιπόν να τρώτε υγιεινά και μέτριες ποσότητες. Φροντίστε ακόμα να διατηρείτε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος σας. Και αυτό, διότι οι νεφροί σας θα διατηρηθούν σε πολύ καλύτερη κατάσταση εάν δεν εκδηλώσετε διαβήτη ή υπέρταση.

Να γυμνάζεστε συστηματικά, αλλά με μέτρο
Η άσκηση μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους και την υπέρταση. Προσέξτε όμως πόση γυμναστική κάνετε, ιδίως εάν έχετε κακή φυσική κατάσταση. «Οι νεφροί μπορεί να καταπονηθούν από την υπερβολική προπόνηση», προειδοποιεί ο Dr. Simon. «Αυτό είναι πιο πιθανό στα άτομα με κακή φυσική κατάσταση, που αρχίζουν ξαφνικά να γυμνάζονται τόσο σκληρά ώστε διασπάται ο μυϊκός ιστός στο σώμα τους».

Προσοχή σε  συμπληρώματα διατροφής και βότανα 

Η υπερκατανάλωση ορισμένων βιταμινών και βοτάνων μπορεί να είναι επιβλαβής για τους νεφρούς. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για όλες τις βιταμίνες και τα βότανα που παίρνετε. Μην παραλείψετε να τον ενημερώσετε αναλυτικά για τις δοσολογίες τους.

Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, με συνέπεια μειωμένη ροή αίματος στους νεφρούς. Όταν όμως οι νεφροί δεν αιματώνονται επαρκώς, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης, αλλά και καρκίνου ου νεφρού.

Προσοχή στα τα αντιφλεγμονώδη
«Πολλά παυσίπονα με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορεί να προκαλέσουν νεφρική βλάβη σε περίπτωση συχνής και παρατεταμένης κατανάλωσης»,  λέει ο Dr. Simon. «Αν έχετε υγιείς νεφρούς και παίρνετε σποραδικά αντιφλεγμονώδη σποραδικά, πιθανώς δεν θα έχετε πρόβλημα. Αν όμως τα παίρνετε συνεχώς για χρόνιους πόνους ή αρθρίτιδα, μπορεί να υπάρξει».

Τέλος ο Dr. Simon συνιστά να συζητήσετε το θέμα με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει να κάνετε σποραδικά εξετάσεις της νεφρικής λειτουργίας ή να σας προτείνει εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου του πόνου σας.

Μην ξεχνάτε το τσεκάπ
Σύμφωνα με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, όλα τα άτομα με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης χρόνιας νεφρικής νόσου πρέπει να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα προληπτικό έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας. Στα άτομα αυτά ανήκουν:

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο
Οι ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση
Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου
Οι παχύσαρκοι
Οι καπνιστές
Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών
Όσοι έχουν καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται και τα παιδιά που ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept