Δείτε τι προκαλεί στο οργανισμό σας το αλκοόλ με άδειο στομάχι (video)

145

Έχετε πιθανώς διαπιστώσει εμπειρικά ότι η επίδραση του αλκοόλ είναι ισχυρότερη και πιο άμεση όταν δεν προηγείται της κατανάλωσης ένα καλό γεύμα.
Παράλληλα, η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι είναι πιο πιθανό να συνοδεύεται από τον ισχυρό πονοκέφαλο της μέθης –κοινώς hangover– την επόμενη ημέρα.
Το αλκοόλ μεταφέρεται από το λεπτό έντερο στο συκώτι και στη συνέχεια στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στους μύες και άλλους ιστούς. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα, μέσα στα πρώτα 5 λεπτά και συνήθως, αν και όχι πάντα, προκαλεί μία ευχάριστη αίσθηση. Η ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο

Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και συνεπώς το διασπά. Υπεύθυνο όργανο για τη δουλειά αυτή είναι το συκώτι σου, το οποίο αρχικά μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη (τοξική) και στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), που διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Περίπου το 90% – 95% του αλκοόλ που καταναλώνεις διασπάται από το συκώτι, και το 5% – 10% αποβάλλεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα.
Όταν δεν υπάρχει φαγητό στο στομάχι, το αλκοόλ περνά απευθείας στο αίμα. Όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα, εντείνεται η απώλεια ελέγχου των σωματικών και γνωστικών λειτουργιών.

Όταν το αλκοόλ περνά στο αίμα, διανέμεται ταχύτατα σε ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να επέρχεται μια αίσθηση ζεστασιάς στο σώμα, να πέφτουν προσωρινά οι παλμοί της καρδιάς και να μειώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

 

Το αλκοόλ περνά από το αίμα στο στομάχι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το συκώτι. Όταν πια φτάσει στον εγκέφαλο, επιδρά στα κέντρα ελέγχου της συμπεριφοράς αλλά και στα κέντρα που ελέγχουν πολυάριθμες σωματικές λειτουργίες.

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Περίπου το 20% της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνουμε περνά από το στομάχι και φτάνει στον εγκέφαλο σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept