Ο τύπος καρκίνου που αποφεύγουν όλοι άνδρες να μιλήσουν

244

Ο καρκίνος των όρχεων συνιστά το 1% των καρκίνων στον άνδρα και η αιτιολογία του δεν είναι γνωστή. Εικάζεται οτι σχετίζεται με την κρυψορχία αφού ο κίνδυνος νεοπλάσματος είναι 20-40 φορές μεγαλύτερος σε κρυψορχικούς ασθενείς.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι η συχνότερη κακοήθεια στους νέους άνδρες ηλικίας από 15 έως 35 ετών, αλλά αυτή η μορφή καρκίνου είναι ιάσιμη σε ποσοστό πάνω από 98%, στα αρχικά στάδια.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), στην Ελλάδα, η ενημέρωση για τον καρκίνο των όρχεων είναι ελλιπής και το θέμα θεωρείται ταμπού από μεγάλη μερίδα των νέων.

Αίτια και παράγοντες που πυροδοτούν τη νόσο
Για την εμφάνιση κακοήθειας στους όρχεις ενοχοποιούνται τα εξής:

Η κρυψορχία. (μή κάθοδος των όρχεων και των δύο ή του ενός απο την πύελο μεσω του βουβωνικού πόρου στην τελική τους θέση το όσχεο (ο σάκος που περιέχει τους όρχεις) .
Χημικοί παράγοντες- Περιβάλλον . Αυξημένη τάση παρατηρείται επίσης σε έκθεση σε πολυβινυλοχλωρίδιο.
Έκθεση σε οιστρογόνα κατα την εμβρυακή ηλικία.
Προχωρημένη ηλικία της μητέρας κατά την κύηση.
Σύνδρομo Down.Σύνδρομο Klinefelter
Λοίμωξη με HIV
Καρκίνωμα in situ (αρχόμενος καρκίνος αλλού) αυξάνει επίσης την πιθανότητα προσβολής.

Συχνά συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων είναι:
Πρήξιμο ή και διόγκωση στον έναν ή και στους δύο όρχεις που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στους όρχεις ή το όσχεο.
Αίσθημα βάρους στο όσχεο.
Ήπιος πόνος ή αίσθημα πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλίας ή στη βουβωνική χώρα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι όγκοι των γεννητικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση ή πόνο στους μαστούς.
Σε πιο προχωρημένα στάδια, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση ή στην κοιλιά, ή δύσπνοια.
Συμπτώματα παρόμοια με τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένες άλλες μη κακοήθεις παθήσεις όπως ή φλεγμονή του όρχεος (ορχίτιδα) και η φλεγμονή της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα). Και οι δύο καταστάσεις οφείλονται σε ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοια συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να οδηγήσουν τον άνδρα στο γιατρό. Το ίδιο ισχύει και αν παρατηρηθεί οτιδήποτε ασυνήθιστο στην περιοχή των όρχεων.

Οι εξετάσεις με τις οποίες μπορεί να διαγνωστεί ο καρκίνος των όρχεων είναι το υπερηχογράφημα οσχέου και ορισμένες ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική εκτομή, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με το είδος του καρκίνου και το στάδιο στο οποίο ανιχνεύθηκε.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept