Τρέμουλο χεριών: Τι φταίει;

146

Το τρέμουλο των χεριών είναι ένα σύμπτωμα στο οποίο οι περισσότεροι δεν δίνουν μεγάλη σημασία αλλά σχετίζεται τόσο με τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία και γι΄ αυτό πρέπει να αναφέρεται στο γιατρό.

Το τρέμουλο των χεριών έχει σχέση με αρκετές περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες εμπλέκονται στην παραγωγή και τον έλεγχο της κίνησης των άκρων.

Πιθανές αιτίες που ευθύνονται για το τρέμουλο των χεριών είναι:

  • Καφεΐνη: Η κατανάλωση έως 400mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή 4-5 φλιτζανιών καφέ, είναι αποδεκτή ποσότητα. Πάνω από αυτή, είναι πιθανό να εκδηλώσετε παρενέργειες, όπως αϋπνία, άγχος, ταχυκαρδία και τρέμουλο.
  • Αλκοόλ: Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ, όταν σταματούν να πίνουν, εκδηλώνουν τρέμουλο. Το σύμπτωμα οφείλεται στην αλλαγή της χημείας του εγκεφάλου λόγω αλκοόλ και είναι πιο έντονο 24 έως 48 ώρες μετά το τελευταίο ποτό. Υποχωρεί σταδιακά και σταματά εντός πέντε ημερών.
  • Υπερθυρεοειδισμός: Όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερες ορμόνες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, εκδηλώνονται συμπτώματα όπως αυξημένοι παλμοί καρδιάς, ακούσια απώλεια βάρους και τρέμουλο στα χέρια.
  • Παρενέργειες φαρμάκων: Σε αυτά περιλαμβάνονται κάποια αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και το άσθμα, καθώς και για τον θυρεοειδή. Εάν παρατηρήσετε τρέμουλο στα χέρια μετά τη χρήση νέου φαρμάκου, συζητήστε το με τον γιατρό σας.
  • Ιδιοπαθής τρόμος: Η αιτία του ιδιοπαθούς τρόμου δεν είναι γνωστή αλλά περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς έχουν ένα άλλο μέλος της οικογένειας με τρόμο. Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη τα γονίδια που προκαλούν τον ιδιοπαθή τρόμο. Οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό, έχουν έναρξη του τρόμου συνήθως σε μικρότεροι ηλικία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ιδιοπαθής τρόμος οφείλεται σε βλάβη του εγκεφάλου αλλά οι απεικονίσεις των ασθενών είναι φυσιολογικές. Δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για τον ιδιοπαθή τρόμο. Πάντως ο γιατρός σας μπορεί να σας ελέγξει αιματολογικά για άλλες καταστάσεις όπως παθήσεις του θυρεοειδή που πιθανόν χειροτερεύουν τον τρόμο.
  • Διαταραχή κοινωνικού άγχους: Στις φυσικές εκδηλώσεις της συγκεκριμένης διαταραχής περιλαμβάνεται και το τρέμουλο των χεριών, όταν το άτομο αντιμετωπίζει καταστάσεις που το αγχώνουν, π.χ. μία ομιλία ενώπιον ακροατηρίου ή κάποια συνάντηση.
  • Στρες ή έλλειψη ύπνου: Εάν πάσχετε από ιδιοπαθή τρόμο, η έλλειψη ύπνου ή το υπερβολικό άγχος θα επιδεινώσουν την κατάστασή σας. Είναι σημαντικό να κοιμάστε επαρκώς και να φροντίζετε τον εαυτό σας.
  • Πάρκινσον: Όταν οι άνθρωποι παρατηρούν ότι τρέμουν τα χέρια τους, ανησυχούν για το ενδεχόμενο Πάρκινσον. Αυτή η σοβαρή ασθένεια προκαλεί τρέμουλο χεριών ακόμη και όταν το άτομο είναι σε κατάσταση χαλάρωσης. Το τρέμουλο εμφανίζεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως δυσκαμψία, επιβράδυνση της κίνησης ή προβλήματα ισορροπίας.
  • Δηλητηρίαση από υδράργυρο: Είναι σπάνια αλλά τοξική για το νευρικό σύστημα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα στη βάδιση, έκπτωση της μνήμης και τύφλωση.
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept