Η απλή, καθημερινή συνήθεια που μπορεί να σας σκοτώσει!

Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εγκεφαλικό

119

Οι γιατροί προειδοποιούν πως δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες. Και το αυτί δεν καθαρίζει όπως πρέπει αλλα και οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι πολλοί. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση ενός άνδρα 31 ετών ο οποίος καθάριζε επί χρόνια το αυτί του με μπατονέτες. Κάποια στιγμή άρχισε να πονάει αλλά δεν έδωσε σημασία.

Μέχρι που ένα πρωινό δεν άντεχε τους πονοκεφάλους, τους πόνους στο αυτί, τις εμβοές και τη ναυτία και τηλεφώνησε στο νοσοκομείο. Άνδρες με ασθενοφόρο έσπευσαν να τον παραλάβουν αλλά ο άνδρας ήταν σα να είχε πέσει σε λήθαργο. Ξεψύχησε στο ασθενοφόρο.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Κόβεντρι που του έκαναν αξονική διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος του στο ύψος του αυτιού, είχε δυο μεγάλα αποστήματα με πύον ενώ ο ΩΡΛ βρήκε μέσα στο αριστερό αυτί του βαθιά, ένα κομμάτι βαμβάκι (που τόσα χρόνια είχαν αφήσει οι μπατονέτες) το οποίο είχε προκαλέσει νεκρωτική εξωτερική ωτίτιδα.

Πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη η οποία εξαπλώνεται στο κρανίο, μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα του προσώπου και όπως λένε οι γιατροί εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εγκεφαλικό.

Η περίπτωση του θανάτου του άνδρα αναφέρθηκε λεπτομερώς από τους γιατρούς στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports.

Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί προειδοποιούν να αποφεύγουμε τις μπατονέτες γιατί εκτός από τις ακραίες καταστάσεις όπως αυτή που διαβάσατε μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τραυματισμό του τυμπάνου.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept