Προσοχή στον ήλιο: Πώς να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες

Κινδυνεύουμε από τον ήλιο όταν δεν τον αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα

131

Κινδυνεύουμε από τον ήλιο όταν δεν τον αντιμετωπίζουμε με προσοχή και θα πρέπει να έχουμε υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι του, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Η χρήση αντηλιακών είναι απαραίτητη για την προστασία από τον ήλιο και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε» επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, με αφορμή δημοσιεύματα για πρόσφατη αμερικανική έρευνα για την ασφάλεια των αντηλιακών και τις τοξικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Ο κ. Ρηγόπουλος με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση» υπογραμμίζοντας ότι «στην έρευνα πουθενά δεν αναφέρεται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντηλιακά, αντίθετα αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρημα, σημειώνοντας ότι αντηλιακά χρησιμοποιούνται από την δεκαετία του 1970 και δεν έχουμε δει ποτέ βλάβες από αυτά».

Το ζήτημα της αντηλιακής προστασίας επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη νέα μελέτη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που αποκαλύπτει ότι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα αντιηλιακά, απορροφώνται από τον οργανισμό σε επίπεδα αρκετά υψηλά, ώστε να εγείρουν ανησυχίες για ενδεχόμενες τοξικές επιδράσεις. Η λεγόμενη «αντιηλιακή μελέτη» του FDA, που έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες,  διεξήχθη από τον Dr David Strauss και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Ωστόσο δεν χωρά αμφιβολία ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη καθώς,σύμφωνα με τους δερματολόγους, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στο δέρμα καθώς αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση, ρυτίδες. Μοναδική προστασία κατά την έκθεση στον ήλιο είναι η αυστηρή εφαρμογή του αντηλιακού.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι κάθε φορά που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, ακόμα και υπό σκιά, πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό. Η βλάβη από τις ηλιακές ακτίνες είναι αθροιστική και συσσωρεύεται.

Προσοχή ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, γιατί το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να αρχίσει να καίγεται μετά από 10 με 15 λεπτά μετά την έκθεση στον ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση το δέρμα θα εμφανίσει την ερυθρότητα μετά από 2 με 3 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι εάν μείνουμε στον ήλιο μέχρι να κοκκινίσει το δέρμα, θα έχουμε ήδη καεί αρκετά. Γι αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μας πριν την έκθεση μας στον ήλιο, τουλάχιστον 15 λεπτά.

Ακόμη και τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά κατά τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο ώστε να διατηρείται το προβλεπόμενο επίπεδο προστασίας που μειώνεται μετά το σκούπισμα με πετσέτα, την τριβή από τα ρούχα, την έντονη εφίδρωση, το κολύμπι και άλλες δραστηριότητες. Θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του αντηλιακού τουλάχιστον κάθε 4 ώρες.

Οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε την παρατεταμένη απευθείας έκθεσή μας στον ήλιο. Να προστατεύουμε το κεφάλι και το πρόσωπο με ένα καπέλο, να φοράμε μπλουζάκι και εάν είναι δυνατόν να αναζητάμε μέρος σε σκιά. Σημειώνεται ότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται στον χώρο που μας περιβάλλει και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να την αποφύγουμε τελείως ακόμη και εάν καθόμαστε στη σκιά. Συνεπώς η προστασία του αντηλιακού μας είναι απαραίτητη ακόμη και όταν είμαστε σε σκιά.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept